Hem Banor & klubbar Så satte golfklubben stopp för tjuvspelarna på banan!

Så satte golfklubben stopp för tjuvspelarna på banan!

GolfUppsala

Tjuvspel råkar alla golfklubbar ut för då och då. Det hände även på GolfUppsalas två banor, Edenhof och Söderby.

Men för två år sedan förändrades något. Plötsligt blev antalet tjuvspelare markant fler.

– Det har bara exploderat de senaste två åren, säger Jonas Ekström, vd för anläggningarna.  

– Alla golfbanor har väl råkat ut för tjuvspel i någon utsträckning men hos oss märkte vi en enorm förändring. Vi fick problem både dagar och kvällar, berättar Jonas.

Tjuvspelarna kom även dagar då banan var helt fullbokad. De trängde sig ut på banan där luckor uppstod.

– De åkte ut till tian och satt och väntade tills det kom en lucka. Och då tryckte de sig in mellan bollarna. Och det var tyvärr etablerade golfare som gjorde så. Det var medlemmar i andra klubbar som tyckte att de mitt på en söndag kunde åka till en annan bana och spela gratis.

Men det stora problemet har ändå varit tjuvspelet om kvällarna:

– Ja, jag har ju förmånen att bo vid golfbanan så jag har ju ganska bra koll på vilka bilar det är som kommer och när dom går ut på banan. Och det har varit ett ganska stort problem. De kom på kvällen och gick rakt ut.

Jonas noterade en tydlig förändring i tjuvspel under förrförra säsongen men varför det blev så vet han inte.

– Nej, plötsligt kom det bara massvis med folk som tyckte att de skulle spela gratis. Vad det beror på, det vet jag inte riktigt.

Har du konfronterat dem?

– Ja, jag har ju åkt ut några gånger eftersom jag bor där, och tagit många av de här personerna. En del av dem gör det bara för att devis slippa betala. Andra gör det för att de inte förstår hur golf går till. Det kan vara sådana som började spela under covid. Men de har aldrig förstått vad som krävs. De tror att man bara kan åka ut och spela. Sedan har det ju hänt att jag tagit etablerade golfare som är medlemmar i en klubb någon annanstans. Så det är en blandning.

I augusti införde Golf Uppsala nya regler för att få bukt med problemen. Och det tog skruv.

– Det svåra för mig och banvärdarna som åkt ut på banan har varit att identifiera tjuvspelarna. Det är ganska jobbigt att gå på folk och fråga om de har betalat eller om de är medlemmar. Så vi införde tidsbokning dygnet runt. I och med det har vi lättare att konfrontera folk. Om det inte är någon inbokad klockan 19 men folk börjar slå ut vid den tiden, då är det ganska enkelt.  

Kan det bli hotfullt när ni konfronterar misstänkta tjuvspelare?

– Jo, det kan det. Det är därför det här är ett ganska jobbigt problem. Det är olustigt att ertappa folk. Det är ingen trevlig diskussion att ta och det är inte trevligt att åka efter folk på banan. Men i och med att vi har 100 procent koll på tidsbokningen nu så vet jag vilka som spelar olovligt. Annars har det varit jobbigt när man pratar med någon som har rätt att vara på banan. 

Var ni särskilt drabbade?

– Jag vet inte om vi är särskilt drabbade. Jag har inte upplevt det som ett problem tidigare. Men vi fick in många nya golfare under covid och så kan det ju vara det ekonomiska läget rent allmänt. Folk passar stjäl kött på ICA och gör andra saker utan att göra rätt för sig.

Fick de nya reglerna den effekt ni ville ha?

– Ja, ryktet spreds ganska snabbt att vi är ute och kontrollerar. Och vi hade tydliga skyltar på första tee. Så på bara några veckor försvann fenomenet helt.

Fick ni in mer pengar då?

– Nej, de betalade inte för sig. Jag tror de åkte och tjuvspelade någon annanstans där kontrollen var sämre. Men jag tror vi får ta på oss det själva. Vi har helt enkelt varit för dåliga med att kontrollera tjuvspel genom åren. Det har ju varit olustigt. Vi har ju även en 9-hålsbana där vi haft jätteproblem med tjuvspel men även där har vi infört tidsbokning. Så problemet är borta där också.

För några år sedan hade GolfUppsala ett annat problem som rörde starttiderna. En medlem kunde boka en fyrboll men bara två spelare dök upp. Man hade inte koll på om kompisarna skulle komma eller inte. 

– Det var ett jätteproblem för sex år sedan. Så vi införde en straffavgift för den som bokade tider som inte fylldes. Pengarna vi fick in skänkte vi till barncancerfonden. Det var ett medlemsfenomen men vi fick stopp på det. Det handlade om 20 procent av våra tider som bara försvann på det här sättet. På två veckor fick vi plötsligt 20 procent fler tider för medlemmarna.•

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …