Hem Internationellt Rutinerad duo bildar Pangea – en ny firma för internationell golfbanedesign

Rutinerad duo bildar Pangea – en ny firma för internationell golfbanedesign

Jeffrey Danner och Stuart Rennie

En ny skotsk-amerikansk allians ska nu försöka slå sig in i den internationella golfdesignindustrin. Och det är en rutinerad duo som nu slagit sig ihop.

Det handlar om ett strategiskt partnerskap mellan Jeffrey Danner och Stuart Rennie, som träffades när de studerade på European Institute of Golf Course Architects (EIGCAs) 2007. Sedan dess har de varit nära vänner. Nu bildar de Pangea.

– När jag träffade Stuart var hans talang uppenbar liksom hans ambition. Våra gemensamma ambitioner bildade ett band mellan oss. Redan då skämtade vi om att ta över golfvärlden tillsammans och nu är det dags för oss att ta en ledarroll i vår snabbt växande bransch, säger Stuart.

– Vi har ägnat åren sedan vårt första möte till att skapa våra egna stilar, men vi har länge snackat om att en dag slå oss ihop för att skapa golfbanor tillsammans. Jag tror att vi har båda har nått det stadiet i vår karriär där det är dags att genomföra den ambitionen.

Född i Dornoch

Stuart Rennie växte upp nära Dornoch, där den legendariske arkitekten Donald Ross föddes 1872. Stuart har varit medlem i Royal Dornoch sedan han var tolv år gammal. Efter EIGCA Diploma arbetade han för Thomson, Perrett och Lobb i Melbourne, Australien, i nära samarbete med den femfaldige Open-mästaren Peter Thomson. Han arbetade också i London innan han bildade sin egen firma, Rennie Design, 2011.

Hans mest profilerade projekt är designen av den hyllade nya Highland Council King’s Golf Course i Inverness, som öppnade 2019. Förutom att slutföra många renoverings- och masterplaneringsprojekt, var han också byggprojektledare på Royal & Ancient’s Golf It! i Glasgow.

Kings Golf Club, Inverness

– Eftersom jag växte upp och lärde mig golf i de skotska högländerna fick jag en koppling till Donald Ross arbete. Det har alltid varit ett karriärmål för mig att följa i hans fotspår och arbeta i Nordamerika, kanske till och med på en av hans banor. Att skapa Pangea Golf Architecture ger möjlighet att uppfylla den ambitionen!

Jobbade med Greg Norman

Jeff Danner är en av endast fyra golfarkitekter som är medlemmar i både European Institute of Golf Course Architects och American Society of Golf Course Architects (ASGCA). Genom karriären har han arbetat med företag som Golfplan och Lohmann Golf Designs, och under en period även med Greg Norman Golf Course Design. Han grundade nyligen sin egen firma Danner Design, men har varit intresserad av att bilda ett långsiktigt partnerskap sedan några år tillbaka.

Jeff hade en huvuddesignerroll för många projekt för Greg Norman Golf Course Design, inklusive projekt i Vietnam, Japan och Saudiarabien. På senare tid övervakade Jeff renoveringen av Anchorage Golf Course som en förberedelse för 2022 USGA Senior Women’s Amateur och han har också lett omvandlingen av Hyderabad Golf Club i Indien, på uppdrag av sin tidigare anknytning till Richardson/Danner Golf Course Architects.

– Under de senaste åren har marknaden för golfdesign fokuserat på design, eller åtminstone shape, och byggprojekt, säger Danner. Det finns ett ökande antal designers som gör på det sättet, men det finns begränsningar för vilken typ av projekt du kan ta dig an. Faktum är att jag har fått flera samtal under de senaste åren från formgivare som försöker hitta någon som har erfarenhet av planering och konstruktion, för att vara konkurrenskraftig på den bredare marknaden.

– Flexibilitet i byggandet är ett måste, men de flesta projekt, särskilt i utvecklingsländer, kräver professionell planering och dokumentation. En bakgrund som enbart designer låter dig inte göra det. Vår erfarenhet gör att vi är bekväma med både design och konstruktion och mer traditionella projekt. Det tror vi är en utmärkt anledning för kunder att arbeta med oss.

Stuart Rennie håller med.

– Mitt Inverness-projekt krävde en balans mellan exakt planering och flexibiliteten att anpassa sig till olika möjligheter på fältet. Min yrkesbakgrund som landskapsarkitekt gav mig kunskapen för att leverera entreprenaddokumentation på hög nivå, samtidigt som jag tillät den improvisation som var nyckeln till Inverness. Vi tycker båda mycket om att arbeta på fältet. Jag tror vi kan förena det bästa av två världar och spendera värdefull tid på plats, säger han.

– Mellan oss två har vi en djup förståelse för både konstens och vetenskapens roll i golfdesign, och jag tror att det kommer att vara en verklig konkurrensfördel för oss de kommande åren. Med kontor på båda sidor om Atlanten är vi i en utmärkt position att tillhandahålla dygnet-runt-tjänster till kunder i alla delar av världen – det är spännande. •

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Internationellt

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

  Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…