Hem Banor & klubbar Nu får gamla golfbanan nytt liv – som våtmark: ”En rik miljö för friluftsliv och rekreation”

Nu får gamla golfbanan nytt liv – som våtmark: ”En rik miljö för friluftsliv och rekreation”

Nosabyviken

Kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i Kristianstad har fattat beslut om planuppdrag för att möjliggöra ett nytt våtmarks- och rekreationsområde på gamla Nosaby Golfbana.

Området arrenderades tidigare av Araslöv golfklubb och fungerade fram till 2012 som en golfbana. I dag är ytan igenväxt med höggräs och sly.

När Araslöv tog över Nosaby GK 2005 var anläggningen i ekonomisk kris.

Men bedömningen var att det fanns en potential som medlems- och greenfeebana. Den gamla niohålsbanan byggdes ut till 18 hål och fick ett nytt klubbhus.

Tanken är att den före detta golfbanan nu ska göras om till ett nytt våtmarks- och rekreationsområde.

Syftet är att hantera och rena dagvatten i de norra och östra delarna av staden, samtidigt som det skapar möjligheter för ett förbättrat friluftsliv och rekreation.

Området, som sträcker sig över cirka 78 hektar, är beläget i östra Kristianstad mellan Österäng och Hammar. Förslaget delar in området i tre funktionsområden som genomförs i etapper, med start från norr.

De norra delarna planeras för betesmarker för djur i inhägnat område samt tillgänglighetsanpassad stig och utkikstorn. Den södra delen blir av mer parkliknande karaktär med naturliga inslag. Inom området återfinns funktioner som uteklassrum, hundrastgård, rastplatser och en vattenlekplats. 

– Detaljplanen erbjuder möjlighet att omvandla den före detta golfbanan i Nosaby till ett våtmarks- och rekreationsområde som inte bara bidrar till att hantera dagvattenproblematiken utan även skapar en rik miljö för friluftsliv och rekreation, säger Mattias Klasson, planarkitekt på miljö-och samhällsbyggnadsförvaltningen. 

För detaljplanen finns en preliminär tidplan som innebär att den skulle kunna antas under andra halvan av 2025.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …