Hem Banor & klubbar Mindre greener och kortare bana gav snabbt spel och nöjda medlemmar

Mindre greener och kortare bana gav snabbt spel och nöjda medlemmar

När banor byggs om höjs ofta svårighetsgraden. Utmaningen ökar. Det finns gott om exempel banor som blivit flera slag svårare efter ombyggnader: Drottningholm, Ullna, Visby GK…

Stenungsund GK tänkte inte som alla andra.

Där slog man fast att golf ska vara roligt och och en rond ska gå snabbt. Och ur den övertygelsen har banan genomgått en spektakulär förvandling under en femårsperiod. Banan har kortats, greenerna halverats och bunkrar renoverats och flyttats. Nu flyter spelet snabbare, spelarna är nöjda och klubben sparar tid och pengar.

I motsats till många andra banor som byggts om har man inte behövt investera några svindlande belopp för att få ett lyft.

Arbetet inleddes för fem år sedan. Banans arkitekt Peter Nordwall hade satt sitt signum på banan med generösa ondulerade greener. De var vackra och intressanta men samtidigt krävande för banpersonalen att sköta. Greenerna utgjorde totalt 1 100 kvadratmeter.

Ingvar Fjellman, Course Manager Orust GK Och Stenungsunds GK.

– Vi hade inte personal till att sköta de stora greener. Så vi var tvungna att göra något, säger Ingvar Fjellman, Course Manager på Stenungsund och Orust.

– Det tog i  princip 8,5 timme att klippa greenerna för en person. Så jag var ju tvungen att ha två personer som klippte för att hinna undan innan golfarna kom, lördag som söndag.

Stenungsund hittade en smidig och billig lösning på problemet: Tillsammans med banarkitekt Christian Lundin kom man fram till att man skulle minska greenernas storlek genom att ändra klipplinjerna. Samtidigt ändrades Lundin formen på greerna från cirkelrunda till ”mer moderna former”.

– Vi lät bevattning och allt annat vara som det är. Vi klippte in linjerna till hälften och tack vare det sparade vi ofantligt med tid. I dag klipper vi greenerna på hälften av tiden.

Ett problem med detta skulle kunna vara att greenbunkrarna hamnade för långt från greeerna.

– Men Nordwall hade bara en greenbunker och den låg redan 25 meter från green.

Ingvar för statistik över allt arbete som görs på banan. Före ombyggnaden klipptes greener under 1 200 timmar under en 30-veckorsperiod.

– Nu är vi nere på 630, nästan hälften, säger Ingvar.

Året därpå fortsatte fortsatte man att uppdatera banan tillsammans med Christian Lundin.

 

– Ursprungligen hade vi bara tänkt göra om bunkerkanterna så de blev synliga från tee. Men banan var alldeles för lång för våra medlemmar. Vi ville göra den roligare och kortare, och då ville vi att bunkrarna skulle hamna rätt. Så vi satsade tre miljoner på det och det arbetet blev klart förra året. I år har jag reparerat alla skador, allt vi gjorde etablerades inte ordentligt.

I dag är banan från gul och röd tee 600 meter kortare för att attrahera äldre, nybörjare och damer.

– Det blir en roligare bana för nybörjare och damer. Vi gjorde 10 nya damtees, och herrarna flyttade vi fram till gamla damtee. Och nu är samtliga banans bunkrar synliga från tee.

Nu är banan 4 500 meter från röd tee, 5 300 från gul. Den gamla gula blev ny vit tee och gamla backtee döpte man om till svart. Vit och svart mäter 5 800 respektive 6 300 meter. Så det går fortfarande att spela en riktigt lång bana för den som så önskar.

– Vi har fått ett fantastiskt positivt gensvar på det. Banan var alldeles för lång tidigare. Det är bara att inse att många golfare inte klarar av det. Medelhandicapet är inte speciellt lågt. I vår klubb ligger snittet på 23,5 och då får man anpassa banorna därefter.

Sedan banan kortades av har rondtiderna minskat med över en halvtimme.

– Och många tycker det är kul att få slå en järnåtta in mot green i stället för en järnfemma.

Numera är banans samtliga 55 bunkrar synliga från tee. På ett år har betygen från greenfeespelare gått rakt uppåt. Uppdateringen har kostat tre miljoner och utöver att man halverat greenytorna har man för de pengarna byggt 40 nya bunkrar, varav 21 är greenbunkrar.

14 bunkrar har designats om 15 har designats om så de är synliga från tee.

– De nya greenbunkrar ligger tätare på grenarna. Det lustiga är att den största greenen vi hade, på hål 9, den halverades. Och på den halvan som försvann ligger i dag två stora bunkrar.  Och det blev ändå mark över. Jag brukar ha den som referens när jag pratar om det vi gjort.

Tack vare att greenerna tar mindre tid i anspråk har man kunnat fördela arbete till områden som tidigare varit eftersatta.

– Nu håller vi efter ruff och semiruff bättre, det är ju där bolletning sker. Och i och med att folk hittar bollarna snabbare så går spelet snabbare. Det är ju ofta ruffarna man får ge avkall på när man inte har råd med folk.

”Kommer jag upp mot 10 i stimp är greenerna nästan ospelbara. Folk puttar av dem.”

Stenungsund har därmed gått en väg som inte varit så vanlig de senaste 15 åren. De flesta projekt som byggts eller renoverats under den perioden har haft höga ambitioner när det gällde att kunna utmana de bästa spelarna. Men Stenungsund har inte haft någon större tävling på flera år. Ingvar Fjellman menar att det gick prestige i begreppet ”mästerskapsbana”.

– Jag tycker själv det var hysteri. Och alla pratar om höga stimptal men det är inte många procent av medlemmarna i en golfklubb som är singelhandicapare.  Vi måste lyssna på medlemmarna och se till deras golf.

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …