Hem Ekonomi & affärer ”Golf ska godkännas som skattefri friskvårdsförmån”

”Golf ska godkännas som skattefri friskvårdsförmån”

Gunilla Nordgren (M) har lämnat in en motion om en omedelbar översyn av inkomstskattelagen för att friskvårdsförmåner även ska gälla golf.

Enligt inkomstskattelagen ska förmån av motion och annan friskvård som är av mindre värde inte tas upp till beskattning. Syftet med skattebefrielsen är att ge arbetsgivare ska ha möjlighet att stimulera sina anställda till motion då det ligger i arbetsgivarens intresse att personalen är vid god hälsa. Undantag för beskattning gäller inte sporter som kräver dyrbarare anläggningar, redskap och kringutrustning.

Skatteverket har tolkat inkomstskattelagen som sporter som golf, segling, ridning och utförsåkning inte uppfyller kraven. Men när det gäller golf bör synen ändras menar Gunilla Nordgren och vill att riksdagen ställer sig bakom hennes krav på översyn av reglerna.

”Skatteverkets tolkning är dessvärre omodern, då golf faktiskt är en folksport i dag. Detta faktum har påtalats för regeringen ett flertal gånger och det torde kunna göras på ett ganska snabbt och enkelt sätt genom ett förtydligande till Skatteverket”, skriver Gunilla Nordgren i motionen.

”Motionsgolf kräver inte en dyr utrustning och är inte dyrare att utöva än många andra aktiviteter. Listan över vilka sporter Skatteverket godkänner är mycket lång, men bland annat golf är undantaget på grund av omoderna tolkningar av vad motionsgolf innebär. Motionsgolf bidrar till god kondition och utevistelse, samt innebär såväl avkoppling som avstressning.”

Gunilla Nordgren menar att Skatteverkets tolkning är otidsenlig och bygger på en felaktig syn på golf som lyxsport:

”Golfbanor finns idag i stort antal och över hela landet. Det finns klubbar med låg medlemsavgift. Det går även att hyra klubbor eller köpa begagnade klubbor till högst rimliga priser. Det är således inte dyrare att spela golf än att utöva många andra sporter och aktiviteter.”

Skatterättsnämnden beslutade senast i fjol om att det går att använda friskvårdsbidraget till golf, genom att spela på pay-and-play-banor eller hyra golfbollar på drivingrangen. Skatteverket valde då att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Turerna kring detta visar att regelverket är otydligt och omodernt. För att för att få ett modernt och tydligt regelverk bör samtliga former av motionsgolf godkännas som beskattningsfri friskvårdsförmån.”

Debatten om att det orimliga i att just motionsgolf är undantaget från friskvårdsförmånerna har pågått i många år. Det finns ett därför ett behov av en omedelbar översyn och modernisering av inkomstskattelagen så att friskvårdsförmåner även ska gälla motionsgolf.”

Att öka folkhälsan är ett viktigt mål och då finns det ingen anledning att utesluta just golf som ett medel att nå målet. Detta bör ges regeringen till känna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…