Hem Banor & klubbar Golfklubb läggs ned efter medlemsras: ”Det är en sådan sorg”

Golfklubb läggs ned efter medlemsras: ”Det är en sådan sorg”

Ullared Flädje Golfklubb läggs ned sedan man tappat en femtedel av medlemmarna. Golfbranschen har pratat med Marie-Louise Wernersson, ordförande i golfklubben.

Stämmer det att ni ska lägga ned klubben? 

Marie-Louise Wernersson, ordförande Ullared Glädje Golfklubb.

– Ja, det gör det vi har. Det här året har vi försökt hitta lösningar så gott vi har kunnat men det går ju inte utan medlemmar. Samtidigt ökar kostnaderna. Vi är ju den minsta klubben i Falkenbergs kommun. Här finns fyra klubbar och konkurrensen är hård mellan klubbarna. Och i år fick vi ett medlemsras.

– Vi har haft 550 medlemmar länge och drivit klubben med mycket ideellt arbete. Det är många som haft ett stort hjärta för klubben. Förra året ökade vi till 590 medlemmar och det hade ju gått bra under pandemin. Det gjorde i och för sig alla klubbar och vi trodde på vår klubb. Vi har renoverat och byggt om tees, satt in ett nytt system för bevattningen. Byggt ny range. Så det är väldigt väl underhållet och de som har varit med länge i klubben säger att banan aldrig varit så fin som nu. Vi satsade på robotgräsklippare och fairway har blivit väldigt fin nu. Det är en bra lösning. Så vi gjorde en budget och utgick från att vi skulle ha 590 medlemmar. 

Ett medlemsras säger du? Hur många medlemmar handlade det om?

– Vi hade en olycklig höst förra året. Vi fick dollarspots som vi hade svårt att bemästra. Greenerna var dåliga i september och oktober. Och det blev en dålig, kall vår. Och när vi gick in i 2023 fick vi ett ras på 130 medlemmar.

Cirka en femtedel av medlemmarna, alltså?

– Vi kallar det för ett ras för det är ju det det är. Vi trodde först det hade blivit fel i systemet. Det är en sådan sorg. Det är Hallands vackraste bana med utsikt över Ätradalen. Väldigt varierad sträckning med skog och öppen mark.

Finns det ingen lösning?

– Vår största sponsor är Ullared och vi frågade om de ville köpa banan men det ville de inte. Men de gick in med ett paket med boende och greenfee. De har ju 5 miljoner gäster men det kan starta först i vår och vi klarar inte vintern. Vi försökte låna av banken men vi klarar inte likviditeten utan medlemmar. Andra klubbar kör hårt med medlemsvärvning. Vi kan inte stå emot det.

Finns ingen annan extern part som är intresserad?

– Jag fick ett samtal i går från en medlem. Han är i finansbranschen men har sitt säte i Falkenberg. Han skulle kolla. Det vore bra om det kom in en entreprenör som drev det. 

– Det är sorgligt om det inte skulle gå. Vi har investerat i banan och den är i sitt bästa skick nu och ändå räcker det inte. 

Äger ni marken?

– Nej, det är tre ägare, det var de som startade banan. De är lite till åren nu så vi förhandlar med deras barn. Och de var beredda att göra en avstyckning så att det blev en fastighet och ett bolag. Vi tänkte i vintras att vi skulle göra bolag. Blir det så, då kanske Gekås är en fortsatt möjlighet.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…