Hem Banor & klubbar Jönköpingsbana i akut ekonomisk kris: »Läget är allvarligt – vi behöver få in pengar!«

Jönköpingsbana i akut ekonomisk kris: »Läget är allvarligt – vi behöver få in pengar!«

Skinnarebo Golfklubb

SkinnareboGolfklubb  i Jönköping befinner sig i en ekonomisk kris.

– Vi har ett allvarligt läge på grund av vår ekonomi, säger Börje Axelsson, ordförande i klubben. Det har inte varit så bra som det borde vara.

Under torsdagskvällen (19 mars) ska styrelsen ha ett möte där man ska stämma av hur det gått med den finansieringsplan som erbjudits medlemmarna:

Börje Axelsson, ordförande Skinnarebo.

– Vi behöver få in pengar och därför har vi erbjudit våra medlemmar, och andra, att låna ut pengar till klubben mot säkerhet i fastigheten vi äger. Man får alltså ett pantbrev och en bra ränta på sina pengar. I dessa tider är det kanske den bästa investering du kan göra. Vi erbjuder en hög fast ränta samtidigt som man får full säkerhet. Skulle något hända med föreningen som leder till att fastigheten säljs, så kommer du att spå tillbaka dina pengar. För du har ett pantbrev.

– Nu ska vi se hur utfallet av erbjudandet till medlemmarna har blivit.

Har du någon känsla för hur det kommer att gå?

– Nej, jag jobbar inte med den frågan utan jag kommer att få en rapport från dem som gör det. Sedan får vi ta beslut om hur vi ska gå vidare. Vi får se om de här åtgärderna räcker eller om vi behöver utöka med något annat.

Vad beror den ekonomiska krisen på?

– De senaste åren har varit hyfsat bra men det har funnits avvikelser där vi tycker att genomförda åtgärder inte gett de resultat vi förväntat oss. Försäljning till sponsorer har vikit och vi har haft ett par jobbiga år greenfeemässigt. Men det gäller ju hela Sverige med torka ett år och kyla ett annat. Dessutom tog vi förra året ett par smällar i form av ökade kostnader eftersom våra tekniska system havererade och vi tvingades ersätta dessa. Vi klarade inte den kostnadsutvecklingen kortsiktigt.

Vad var det kostnader?

– Det var för en vattenpump och för  styrutrustning för bevattningen. Vi är åskbenägna där uppe. jag tror vi hade tre åsknedslag förra sommaren och ett sommaren innan dess. Till slut var reservdelarna till vårt gamla system slut och därför var det tvunget att ersättas. 2018 bytte vi ut alla blev pumpar och frekvensomriktare och 2019 hela styrsystemet för då blev det också förstört.

– Samtidigt borde vi ha gjort ett bättre jobb med kostnadskontroll. Vi hade inte kunnat undvika detta på sikt men det hade inte behövt komma så hastigt på. Det ingår ju i styrelsens ordinarie arbete att ha den kostnadskontrollen. Primärt ligger det ju på klubbchefen och den operativa personalen och styrelsen har ett jobb att följa upp.

Har ni planer på att sälja?

– Inte i nuläget men det är klart att om vi inte lyckats låna in pengar så får vi titta på vilka andra möjligheter som står till buds. Att sälja fastigheten är sånt som behöver övervägas men där är vi inte ännu. Då behöver vi ta en djup dialog med våra medlemmar. Om man leker med tanken att vi skulle sälja och gå in i ett arrendeförhållande så tappar klubben den största fördelen man kan ha. Att äga sin fastighet ger väldiga möjligheter.

 

 

 

 

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…