Hem Banor & klubbar Ingen vill bli ordförande – golfklubb kan tvingas lägga ned

Ingen vill bli ordförande – golfklubb kan tvingas lägga ned

Östra Göinge GK har svårt att rekrytera en ny ordförande efter avgående Owe Törmyr.

Alla som tillfrågats av valberedningen har tackat nej.

– Får vi ingen ny ordförande är klubben tvingad att lägga ned verksamheten, säger Törmyr som än så länge är ordförande för golfklubben.

– Det är så i dag att många människor är lite lata och vill inte göra en ideell insats. Det är inte bara inom golfen det är så, det gäller all idrott. Det är svårt att rekrytera folk.

Owe menar att valberedningen har jobbat duktigt utan resultat men själv har han tydligt deklarerat att han inte kommer att fortsätta.

– Jag är på ålderns höst och känner att jag inte vill sitta ett år till. Det behövs yngre krafter som tar vid nu.

Östra Göinge har de senaste åren haft dålig ekonomi. När det var som värst såldes banan till kommunen för drygt en halv miljon kronor för att rädda ekonomin.

Dock kan ”hjälp” komma från oväntat håll: Det ryktas att kommunen har blivit uppvaktad av en eventuell köpare av marken som banan ligger på.

– Ja, det sägs så. Det är någon som visat intresse av att köpa hela anläggningen. Men jag vet inte vem det är. De avvaktar väl, väntar på att vi ska lägga ned verksamheten. Hittar vi ingen ny ordförande så måste ju klubben läggas ned och då blir det väl ett bättre läge för en köpare. Det kallas affärsteknik.

– Men det skulle vara intressant att veta vem som visat intresse. För om någon köper anläggningen behöver vi ju inte leta efter en ny ordförande, säger Owe Törmyr.

Östra Göinge har 400 medlemmar.

– Det är för lite. Det är ingen bra sits. Vi skulle behöva vara åtminstone 600 medlemmar för att få en omsättning på fyra miljoner. I dag ligger vi strax under 3 miljoner. Varje år slutar med plus minus 10 000 kronor. Så vi har ingen toppenekonomi.

– Varje år måste vi vädja till medlemmarna att de betalar medlemsavgifterna i god tid för att kunna betala anställd personal i kansli och på banan. Men vi är inte unika: I Sydsverige är det ju några klubbar som lagt ned redan. Jag läste om Assartorp häromdagen. De hade tydligen 1,8 miljoner kvar i klubbkassan så att de lägger ned, det förstår jag inte.

Oavsett vad som händer så tror Owe att banan kommer att finnas kvar.

– Jag tror absolut att det kommer att spelas golf i Östra Göinge i fortsättningen också. Knislingeborna vill ha kvar banan men vi är på gränsen till en pensionärsklubb. Det skulle behövas föryngring.

– Vi har en bra bana, allt är toppen så till vida. Men intäkter borde vara högre. Intresset finns där men det ideella arbetet måste göras. Vi har ju inte råd att anställa en klubbchef.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…