Hem Marknad & media Han har skrivit en bok om det mentala spelet

Han har skrivit en bok om det mentala spelet

Bertil Garpenholt, golftränare och mental coach, släpper en bok som ska hjälpa golfspelare att bemästra den mentala delen av spelet.

Bokens titel är Bemästra det mentala spelet – en guide för bättre och roligare golf.

Boken bygger på kunskaper och anekdoter från Garpenholts 30 år långa karriär – och han är övertygad om att bokens innehåll kan förändra många golfares syn på golf i grunden och förhoppningsvis ska den också förbättra spelarens prestationer på banan.

Garpenholt, som är PGA-utbildad instruktör, har länge fascinerats av kopplingen mellan mentala färdigheter och golfens prestationer.

– Boken är uppbyggd som en kurs egentligen, från början till slut. När du har en kund som vill gå en kurs i mental träning börjar du prata om varför kunden spelar golf, och syftet med golfen. Man pratar om den perfekta svingen och vad som är en perfekt sving. Jag har blandat in lite historier om detta från min undervisning och från när Jimmy Suckling tog hand om mig första gången på 1960-talet på Visby. 

Många av historierna i boken är självupplevda.

– Som den om kvinnan som kom till mig med ett sprillans nytt Callawayset. Jag jobbade i Österrike då. Hon hade köpt vänsterklubbor. Men hon var ju inte vänsterspelare. Men någon som hade sagt till henne att hon var säkert vänsterspelare. Efter två dagar på en femdagarskurs upptäckte vi att hon inte var det. Jag gjorde det där tricket, knuffade henne i ryggen för att se vilken fot hon klev fram med. Sedan vet man om det ska vara vänster eller höger. Så vi bytte klubbor och sen blev hon ju en strålande bra golfspelare.  Sedan kom hon tillbaka med hela sitt tjejgäng och alla gick en kurs hos mig. Så det var ju en lönsam historia att knuffa henne i ryggen, om man säger så.  

Boken är en blandning av anekdoter, praktiska övningar och golfvisdom, fördelat i tre delar som utgår från frågan ”Varför spelar du golf?” till att hantera rädsla och fokus under spelets avgörande ögonblick. Läsare kan förvänta sig att få djupare insikter i hur mentala färdigheter och strategier kan användas både på och utanför golfbanan.

Den innehåller också en del historier från Bertils tid som landslagstränare i Guatemala och från hans två år på Costa Navarino i Grekland. 

– Men mest är det en lärobok, eller en ”teaching memoir”, egentligen. Som går hela vägen från golfens grunder, hur du skaffar en grund i svingen till den mentala biten. Boken hjälper dig att göra en profil på dig själv och analysera din målsättning. Jag går in på alla de mentala delarna med självförtroende, övertygelse och strategi och rutiner för spelet som är så oerhört viktigt. Sedan kommer verktygslådan fram. I den finns alla nycklar man behöver för att förstå hur man ska göra.

– Att bli en framstående golfspelare handlar om mer än bara teknisk skicklighet, säger Garpenholt. Det handlar om att ha rätt inställning, självförtroende och att veta hur man bäst hanterar trycket. Det är det som jag vill förmedla med den här boken. Vi har ju varit så oerhört svingfixerade. Men det handlar inte inte om hur – det handlar om vart bollen ska.

Varför tycker du att golfare ska läsa den här boken?

– För att få roligare när de spelar golf. Så att de förstår att det behöver inte vara så krångligt. Man behöver skaffa sig grunder och förstå vad man håller på med. Att förstå den mentala delen av spelet kan påverka så mycket. Det är bara du själv som kan avgöra om du ska spela bra eller dålig golf. Det är upp till dig själv. Mycket av det som står i boken kan användas även i det vanliga livet. Hur ska jag agera när jag blir stressad? Det handlar om att andas på rätt sätt. Jag har skrivit om hur du kan använder en del element från yoga. Det finns väldigt bra saker att hämta där – rätt andning, skapa rutiner. Har du rutiner får du ett lugn när du spelar. Om du lär dig sikta exempelvis som är bland det svåraste som finns egentligen. Det har jag skrivit en del om…

Bemästra det mentala golfspelet finns som tryckt bok, e-bok och som en webbkurs.

Boken säljs i butik, både online och i utvalda golfbutiker. Förutom boken kommer Garpenholt att hålla föredrag och workshops baserade på programmet Bemästra det mentala golfspelet.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Golfbanor går samman för att locka turister till Skaraborg

12 golfbanor i Skaraborg har gått samman för att gemensamt visa upp sig. Målet med initiat…