Hem Banor & klubbar Första tuffa testet för PGA-banan i Bara

Första tuffa testet för PGA-banan i Bara

PGA National

PGA of Sweden National Open blir det första riktiga testet på svenska PGA:s nya superanläggning i Skåne. Såväl damerna som herrarna på SAS Masters Tour tar sig an Links Course 24-26 september.

Det svenska PGA-mästerskapet spelades första gången redan 1932. Från början var det en tävling för våra instruktörer men mästerskapet utvecklades på 1980-talet till en permanent tourtävling med stigande prissummor.

Bland dem som blivit svenska PGA-mästare genom åren finns spelare som Anders Forsbrand (1982), Vijay Singh (1988), och Niclas Fasth (1993).

2009 spelas mästerskapet under namnet PGA of Sweden National Open och för första gången avgörs det på föreningens egen nya tjusiga anläggning i skånska Bara.

PGA-chefen Mikael Sorling är fylld av förväntan nu när SAS Masters Tour-eliten kommer på besök.

– Det här blir första stora testet på banan. Den bana som ska spelas är Links Course, som invigdes 15 maj i år och som än så länge är den enda av våra två som är öppnad. Lakes Course blir spelklar i april eller maj 2010, säger Sorling.

– Links Course är, som framgår av namnet, en bana med linkskaraktär, även om den inte ligger vid kusten. Amerikanen Kyle Phillips, som bland annat gjort Kingsbarns i Skottland, står bakom båda våra mästerskapsbanor, som är helt olika varandra till karaktären.

För herrarna väntar 6 800 meter och för damerna 5 800 meter på en bana som är torr, hård och fast och där den som vet hur man bemästrar brittiska och irländska kustbanor har en fördel.

– Som på alla linksbanor är det vinden som sätter svårighetsgraden. Det är en ärlig bana med stora, undulerade greener. Jag är nyfiken på vad SAS Masters Tour-spelarna kan prestera därute, säger Mikael Sorling.

PGA of Sweden National Open är ett av de tillfällen då herrar och damer tävlar parallellt på SAS Masters Tour. I båda klasserna är det näst sista tävlingen för året och kampen om viktiga rankingpoäng spetsas till.

I damklassen finns det mest att spela om eftersom SAS Masters Tour är en så kallad Feeder Tour till Ladies European Tour. Det två bästa på rankingen vid säsongens slut får automatiskt full spelrätt på LET nästa år.

När 11 av 13 tävlingar avverkats talar mycket för att det blir Karin Börjeskog från Nyköpings GK som tillsammans med finländskan Hanna-Leena Salonen lägger beslag på de eftertraktade LET-korten.

Börjeskog, en av få vänsterspelare inom dameliten, har toppat listan större delen av säsongen och gör så fortfarande. Den 26-åriga sörmländskan hade i sina första åtta starter i år sju topp 10-placeringar, inklusive två segrar, och såg ut att gå mot en överlägsen totalseger. Men nu har hon plötsligt och överraskande missat kvalgränsen i sina senaste tre tävlingar och marginalen till konkurrenterna har krympt.

Den som närmast hotar Karin Börjeskog i toppen är Hanna-Leena Salonen. Även finländskan har två segrar på årets tour, senast på Täby för två veckor sedan, och verkar vara formstarkast av de två.

Båda kommer till PGA of Sweden National för att fortsätta kampen och försöka säkra sina europabiljetter till nästa år.

Sjöstrand toppar herrlistan
Herrankingen toppas av Anders Sjöstrand från Tortuna GK. Västmanlänningen, som 2006 hade licens till Europatouren och som har ambitionen att ta sig tillbaka till de stora sammanhangen, stärkte sin position som listetta när han i lördags blev delad tvåa i Västerås Mälarstaden Open.

Tvåa på rankingen är Salems GK:s Joakim Rask, 37-åringen som fortfarande är en av dem som slår längst på touren. Rask har långt ifrån gett upp hoppet om att ta hem totalsegern på SAS Masters Tour 2009.

PGA of Sweden National Open avgörs över 54 hål torsdag-lördag. Prissumman är 275 000 kronor i herrklassen medan damerna gör upp om 225 000.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu tar robotarna över på parkbanan – klipper 7 dagar i veckan

Fyra robotgräsklippare från Husqvarna sköter i år klippningen av samtliga fairways på Park…