Hem Banor & klubbar Efter de tekniska problemen – nya hcp-modulen stängs ned: »Vi tar kritiken på största allvar!«

Efter de tekniska problemen – nya hcp-modulen stängs ned: »Vi tar kritiken på största allvar!«

Det nya handicapsystemet har fått en skakig start. Från flera klubbar kommer rapporter om störningar och felaktiga handicap. Totalt har 15 000 golfare drabbats av buggar i systemet som resulterat i en felaktig hcp.

Problemen har pågått i ett par veckor och nu stängs systemet ned fram till torsdag nästa vecka för att åtgärdas..

Golfbranschen pratade med Ove Ellermark, informationschef på Svenska Golfförbundet:

Det nya systemet lider av en del tekniska brister?

– Ja, tyvärr. Det nya hcp-systemet har varit i gång ett par veckor och det har varit veckor som har innehållit både högt och lågt. Vi har haft en del bekymmer som drabbat vissa golfspelare i form av en felaktigt beräknad hcp när det varit komplicerade scenarion i bakgrunden. Dessutom har vi upplevt en del driftstörningar som gjort att det varit svårt att komma åt hcp-modulen. Det här är förstås inte den leverans vi vill ge till golfsverige. Absolut inte.

Hur upplever ni den kritik ni fått?

– Från vissa håll är kritiken befogad och vi tar den på största allvar, absolut. Det finns fog. Vissa har fått en felaktig hcp och vi beklagar att det drabbat många klubbar som fått många frågor från spelare. Detta samtidigt som det spelats enormt mycket golf de senaste veckorna.

– När vi tittar på siffror så ser vi att det är ungefär 15 000 spelare som drabbats av felaktig hcp. Vilket ju är några procent av golfsverige men det är viktigt att det är rätt för alla. Det är en förtroendefråga för hcp-systemet.

Vad beror detta på?

– Den korta förklaringen är att vi klivit in i ett nytt system där både det bakomliggande regelverket provas för första gången samtidigt som den nya tekniklösningarna provas för första gången. Detta i kombination med en säsongstart där mängden spel varit långt över vad den brukar vara… summan av detta är det som har lett fram till driftstörningarna.

Varför har just 15 000 spelare drabbats och inte alla?

– Anledningen till att siffran är så låg är är att det blivit fel när olika parametrar i vissa komplexa scenarier inträffat samtidigt.

Kommer ni att få ordning på det inom rimlig tid?

– Det är jag är övertygad om, men det är svårt att säga exakt när. Alldeles sedan stängde vi faktiskt ned hcp-modulen och det har aldrig hänt tidigare. Men vi tar det här på största allvar och måste få ordning på det. Så nu kommer vi tillsammans med våra leverantörer att jobba extra hårt de kommande dygnen fram till torsdag för att få iordning på det här. Vi jobbar med flera leverantörer i detta.

Vad händer under tiden hcp-modulen är nedstängd?

– Du kommer inte att kunna registrera ronden just nu men hcp-systemet bygger på en kronologi så du kan registrera dina ronder när vi öppnar upp igen. Och de kommer fortfarande att påverka din hcp.

Danmark väntade till 2021 med att införa det nya hcp-systemet. Borde SGF också ha gjort det? Skulle ni väntat och testkört mer innan ni släppte det?

– Vi har resonerat om det. Men om vi hade flyttat det till nästa säsong eller vänta till hösten, då hade dessa problem dykt upp då i stället. Det är en komplex llösning som är svår att testa från a till ö utan att ha den live.

Hinner ni bli klara fram till torsdag, då?

– Det är omöjligt att svara på men vi har den målbilden, det är det vi jobbar för. Vi tar kritiken på allvar och vi är inte nöjda med det här.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Banchefen fick Kristianstads kommuns miljöpris

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad har sedan 1992 årligen delat ut ett miljöpris…