Hem Out of Bounds | Blogg »Det enda som lockar är pengarna«

»Det enda som lockar är pengarna«

Jon Rahm

Nä, Jon Rahm sa inte det som står i rubriken. Inte i går. Däremot har han sagt det tidigare.

»…det enda som lockar, som jag ser det, är pengarna, eller hur? Så som jag sagt tidigare, jag tror att det finns mycket mer att spela för förutom pengar på PGA Tour. Det finns historia, det finns ett arv. I slutändan är jag med i det här för att vinna tävlingar, för att spela mot de bästa i världen.«

Så har han sagt. Men i går lät det annorlunda.

Man kan ju tappa tron på människan för mindre. Plötsligt sitter världens tredje bäste golfare – en av LIV Golfs största kritiker – på en presskonferens i ett rum någonstans i New York och försöker försvara och förklara att han valt att lämna PGA Tour för att i stället gå till LIV Golf.

Tommy Jeppsson. Foto: Martin Willners.

För åtta månader sedan vann Jon Rahm sin andra major, Masters Tournament, vilket så klart skänker honom en särskild aura, och han är en av de spelare som varit mest uttalat kritisk till LIV Golf.

Den tourens mål är att få Saudiarabien att framstå som ett trevligt land med sunda värderingar. Själva vill man gärna framhålla att tourens raison d’être är att man vill utveckla golfen.

Men det finns ett annat mål och det finns medel.

Vägen till målet går via 54-hålstävlingar, avskaffandet av kvalgränser, kanonstarter och genom att strössla ofattbart stora pengar över folk som redan har ofattbart mycket pengar. 

Pengar är det medel Saudi har och de använder dessa pengar för att köpa sig ett anseende.

De flesta fattar det. Jon Rahm fattar det.

»Alla inser att svängningen beror på att han lockades av en ekonomisk jackpot och den är tydligen på en så hög nivå att det kvittar att han samtidigt gör en moralisk konkurs.«

Han har hela tiden sagt att LIV inte var något för honom. Han föredrog PGA Tour, där han hoppades att hans namn en gång skulle nämnas med samma respekt som Jack Nicklaus, Arnold Palmer och Tiger Woods.

Det kan han nog glömma.

Att gå till LIV är en sak. Att göra det efter allt han sagt om den Saudibackade touren, det är en annan sak.

Jon Rahm har sagt saker som:

”…LIV-formatet är inte riktigt tilltalande för mig. Ingen kvalgräns, kanonstart tre dagar är ingen golftävling … Jag vill spela mot de bästa i världen i ett format som har pågått i hundratals år.«

Och:

»Så jag har aldrig riktigt spelat golf av ekonomiska skäl. Jag spelar för kärleken till spelet, och jag vill spela mot de bästa i världen. Jag har alltid varit intresserad av historia och arv, och just nu har PGA Tour det.«

Och:

»Det finns mening när du vinner Memorial Championship. Det finns mening när du vinner Arnold Palmers tävling på Bay Hill. Det finns en mening när du vinner, LA, Torrey … Det betyder mycket för mig. Efter att ha vunnit det senaste U.S. Open, är det bara jag och Tiger som har vunnit på Torrey Pines … Mitt hjärta är med PGA Tour. Det är allt jag kan säga«

Så, plötsligt sitter Rahm i TV och säger han »gillar LIV Golfs ›produkt‹, tanken på att spela i olika länder och innovationen som touren driver på.«

Que?

Alla inser att svängningen beror på att han lockades av en ekonomisk jackpot och den är tydligen på en så hög nivå att det kvittar att han samtidigt gör en moralisk konkurs. Någonstans korsar de där kurvorna varandra. Allt är till salu.

Det har nämnts summor på 300 miljoner dollar. Samt delägarskap i touren. 

29-årige Rahm kommer inte heller i fortsättningen att behöva studera prisnivån på menyerna utanför restaurangerna innan han bestämmer sig för att kliva in och äta.

Kanske blir ändå omvärldens dom mot Rahm inte så hård som den blev mot de spelare som tidigare bytt sida och valt att ansluta till golfens Mordor. Trots allt har ju PGA Tour signalerat att man kan tänka sig ett samarbete. Det var kanske det sämsta man kunde göra för det innebar ju någon form av acceptans. Nu finns risken att fler spelare följer efter. 

Rahms flytt väcker frågor. Det finns de som menar att LIV ville ha Rahm som ett slags gisslan. Amerikanska Golf Digest har källor som menar att PIF (som äger LIV Golf) ser Rahm som ett förhandlingsobjekt eftersom de oroar sig för att PGA Tour ska vika från det föreslagna ramavtalet.

PIF tror nämligen att touren inte har råd att förlora en så värdefull spelare. Genom att lägga beslag på honom tror sig PIF kunna tvinga PGA Tour att påskynda ramavtalet. Eller Rahm-avtalet.

Samtidigt blev LIV Golf kvitt en besvärlig kritiker i spelarledet. 

Det finns förstås också en risk för att värvningens ses som en krigsförklaring som öppnar en vallgrav mellan de förhandlande parterna.

Ett avtal ska vara på plats vid nyår. Och Jay Monahan är väl sjukskriven?

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Out of Bounds | Blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Golfbranschens nyhet på löpet

Den 6 maj publicerade Golfbranschen nyheten om att Halmstad Golfklubb bröt med den nyanstä…