Hem Banor & klubbar Golfklubbens 5-årsplan: ”Ska bli en av Sveriges 10 bästa medlemsägda banor”

Golfklubbens 5-årsplan: ”Ska bli en av Sveriges 10 bästa medlemsägda banor”

Tobo Golfklubb

1974 lade Douglas Brasier ut nio hål vid Tobo Gård mellan Hultsfred och Vimmerby. Sex år senare premiärspelades 18-hålsbanan.

Nu vill Tobo Golfklubb ta nästa steg i utvecklingen. På en presskonferens nyligen tillkännagav man en handlingsplan som ska resultera i att banan om fem år ska räknas som en av Sveriges tio bästa medlemsägda banor.

I ett pressmeddelande kommunicerar klubben att ”Banan ska ha en ständigt uppdaterad förbättring inom en banans alla områden; tee, fairway, greenområde men också bunkrar och vattenhinder. Snabbheten i spelet ska öka genom en klippning också av ljungen som angränsar till ruffen för att spelare lättare ska hitta sin boll när slagen går lite snett” och ”Klubben ska ha fortsatt stort fokus på sin ekonomi genom att bromsa kostnaderna och öka kvalitén på själva banan.”

Det sistnämnda hoppas man ska ske genom ett ökat engagemang från bansponsorer samtidigt som banan ska locka fler greenfeegäster. I samband med detta införs också en differentierad prislista för greenfee.

10 bästa

– Vi har en plan med en massa åtgärder som syftar till att vi ska bli en av de tio bästa föreningsägda banorna i Sverige. Det går ju inte att konkurrera med de privatägda anläggningarna, säger Kenneth Johansson som är ordförande i klubben.

Han nämner golfbanorna i Eksjö, Vetlanda och Oskarshamn som goda exempel.

– Framför allt Oskarshamn har ju fått ett jättelyft. De hade ju problem för 10-15 år sedan någonting och var väl nära konkurs men har vänt på det. De har gjort ett jättejobb. 

Kenneth Johansson gör nu sitt 13:e år som ordförande.

– Det känns som att klubben har kört fast lite. Vi fick ganska bra ordning på saker de första åren men sedan planade det ut lite. Nu känner vi att det är dags att ta ett steg till i utvecklingen. 

En av de mer direkta utlösande orsakerna till att styrelsen formulerat en femårsplan med åtgärder, är att banan varit hårt drabbad av snömögel de senaste åren. Det har påverkat både gästspel och intäkter negativt.

Snömögel

– Vi har haft snömögel på banan fem år i rad. Jag har spelat här i 23 år och visst har vi haft snömögel någon tidigare men bara typ var tionde år. Jag vet inte vad det beror på att vi drabbats så hårt de senaste åren men det är tråkigt för gäster och medlemmar att inte kunna ha en bana i bra skick förrän framåt midsommar. 

Greenernas skick har haft en negativ inverkan på klubbens ekonomi. Att lyfta banans kvalitet ska på sikt löna sig.

I dag har klubben cirka en miljon i intäkter från greenfeespel.

– Det har legat på den nivån flera år. Och medlemsantalet ligger still på 750, 800.  Tidigare var vi mellan 1 000 och 1 100 medlemmar. Sedan gick det utför i början av 2000-talet. Vi har som mål att höja greenfeeintäkterna med 200 000 kronor per år. Då har vi råd att investera mer i maskiner.

Ny head greenkeeper

En av de första åtgärderna man vidtagit är att anställa Kristian Petersén som ny head greenkeeper. Samtidigt förändras personalorganisationen. Nu har man fyra heltidsanställda i bangruppen. Tidigare greenkeepern Micael Nilsson är kvar. 

Kristian Petersén kommer närmast från Loftahammars Golfklubb där han arbetat i 15 år. Han säger att huvudmålet är att få greenerna spelbara så tidigt som möjligt på våren men betonar att finishen på hela området är lika viktig.

Femårsplanen innehåller också åtgärder som inte har med banan att göra: En utbyggd camping, ett bättre träningsområde, en satsning på juniorverksamheten, bättre skötsel av de intilliggande områdena och en delvis ny bansträckning.

Dubbelgreen

Både hål 9 och hål 18 avslutar mot restaurangens balkong och det finns förslag på att göra en dubbelgreen vid hål nio och hål 18 vilket skulle gynna spelet och ge en trevligare sträckning. 18 hålets nuvarande green ska då användas som övningsgreen.

– Vår camping har bara 8, 10 platser. Så den ska vi försöka bygga ut, säger Kenneth Johansson. Sedan har vi bra ideella krafter som jobbat hårt med att röja sly i skogen. De har gjort ett otroligt arbete. Det är en smal och svårspelad bana men nu har vi gjort den lättare för att man ska hitta bollar. Och vi ska ta ett steg till.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Efter några ekonomiskt tuffa år – Stannum blir en del av Golfstar

I går röstade medlemmarna i Stannum Golf för att ansluta till GolfStar. Därmed expanderar …