KRÖNIKA | DAN PERSSON
Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Till helgen är det dags för det årliga årsmötet i det ideella förbundet Svenska Golfförbundet. Det kommer att streamas så alla som vill kan titta under både fredag och lördag. Har man inte möjligheten att göra något riktigt kul som att se målarfärg torka, deklarera eller skriva reseräkningar kan det vara ett fullgott alternativ.
Ingenting kommer nämligen att hända.
De 75 ombuden kommer rösta som valberedning och förbundsstyrelse vill i minst 90 procent av frågorna. Det finns inga förslag som har som mål att lyfta golfen och få den att växa.
Det finns ingenting att anmärka på. Förbundet är extremt administrativt välskött och duktiga på att förvalta sin verksamhet. De förtjänar dessutom oceaner av beröm för elitverksamheten där vi alla får njuta vecka efter vecka av Ludde, Linn, Maja, Alex med flera.
Vill man då av outgrundlig se golfen växa och utvecklas så kan man helt strunta i förbundsmötet. Då kan man med förkärlek i stället besöka Haninge och be de nya privata ägarna berätta lite om sina planer. Lydinge Resort är ett annat bra resmål. Eller varför inte ta en utflykt till Henrik Stensons och Christians Lundins anläggning som just nu växer fram utanför Ängelholm?
Som ombud på stämman ska man bland annat rösta ja till en verksamhetsplan som ger oss färre golfare. Utan ett enda förslag på hur detta skulle kunna motverkas.
Färre golfare betyder lägre intäkter för förbundet och sämre förutsättningar att få fram nya elitspelare och att utveckla golfen som den underbara upplevelseindustri den blivit.
Detta utifrån en makroekonomisk bedömning av förbundsledning som är direkt motstridig bedömningen från många banker, alla ekonomiska skribenter, Riksbanken, konjunkturinstitutet och regeringen.
För mig är det här ett fundamentalt självmål som borde föranleda invändningar och kritik. Det kommer självfallet inte att hända.
Primärt beror det på att ingen bryr sig eller har tagit sig tid att analysera ledningens underlag inför mötet. Uppstår debatt blir det i någon cykelställsfråga som inte kräver arbete för att forma en åsikt.
Vi har ett stort och allvarligt demokratiproblem i golfförbundet. Dock inte större än i övriga förbund, politiska partier och andra delar av civilsamhället.
Det skall vi inte kritisera vare sig förbundsstyrelse, förbundsledning eller distrikt för. De som är skyldiga till detta är vi medlemmar som har loggat ur.
Vi får demokratiska organisationer utan demokrati för att vi inte går på årsmöten och inte deltar i klubbens verksamhet. För vi ser golfen som en köpt tjänst. Vilket den också är. Det är bara medlemskapet i den ideella föreningen som är demokrati, det har inte med spelrättsavgifter att göra.
Bor man inte i extrem glesbygd kan man dessutom rösta med fötterna och byta klubb till en som sköts bättre om man inte är nöjd.
Själv skall jag gå på årsmöte på söndag. I föreningen GAPF som bekämpar hedersförtryck av flickor och kvinnor. Det prioriteras före en runda på hemmaklubben trots att det kostar cirka sex brevlådemedlemskap att ta mig dit och hem. Det är en förening vars samhällsnytta är mycket stor och där motståndet från de som vill bejaka hedersförtrycket för att de är kulturrelativister är omfattande. Vi som är anmälda får besked om var årsmötet äger rum på mail någon dag innan. Av säkerhetsskäl kan vi inte låta den uppgiften vara offentlig. Vill någon stödja en mycket viktig verksamhet så går det enkelt att bli medlem.
Jag får avsluta med att önska styrelse, förbundsledning och ombuden lycka till på förbundsmötet i förvisningen att det kommer att fattas visa beslut. •