Hem Banor & klubbar Växte upp tillsammans på golfklubben – nu satsar nya ägartrion på att ge golfbanan ett kvalitetslyft

Växte upp tillsammans på golfklubben – nu satsar nya ägartrion på att ge golfbanan ett kvalitetslyft

Vinbergs Golfklubb

När de förra ägarna ville gå i pension 2021 tog tre barndomskompisar över driften av Vinbergs Golfklubb.

Ägare Vinbergs Golfklubb
Adam Karlsson, Peter Axelsson och Tim Olander driver Vinbergs Golfklubb.

Adam Karlsson, Peter Axelsson och Tim Olander har samtliga mer eller mindre vuxit upp på klubben.

De är alla födda bara någon kilometer från klubben, i olika väderstreck.

Nu driver de klubben där de själva inledde sin golfkarriär som juniorer.

– De gamla ägarna hade passerat 70 och ville dra sig tillbaka. Och vi var tre kompisar som många gånger hade pratat om att ta över driften. Vi har ju alla varit medlemmar i klubben sedan vi var små, berättar Peter Axelsson som i dag är klubbchef och marknadsansvarig på Vinbergs Golfklubb. Han lämnade Försvarsmakten efter 18 år för att i stället jobba på golfbanan.

– Vi har starka känslor för banan. Vi brinner för anläggningen och har alltid varit engagerade i verksamheten. Vi känner många i trakten och många av medlemmarna. Så det finns ett stort personligt engagemang.

En i den nya ägartrion, Tim Olander, har jobbat på banan sedan han gick ut skolan. De sista åren var han head greenkeeper på anläggningen. I dag är han banchef.

– Och själv sommarjobbade jag här som ung, säger Peter Axelsson. Så när möjligheten kom så nappade vi. Det var ett beslut som växte fram. Vi kände att det kunde vara ett roligt projekt att utveckla banan.

Trots att man har små ekonomiska medel till förfogande strävar man målmedvetet efter att utveckla banan genom att åtgärda dess brister och förbättra spelstrategi, kvalitet och hålens estetiska värden.

Ett lysande exempel är det nya femte hålet som renoverades 2023 och öppnade i september.

Vinbergs Golfklubb
Hål 5 från ovan. Foto: Vinbergs Golfklubb

– Vi höll på i ett års tid, berättar Peter Axelsson. Det var ett jätteprojekt med ett greenområde som var svårbyggt eftersom det ligger på en halvö. Vi gjorde en ganska spektakulär bunker som ligger som en hästsko runt greenen. Sedan har vi grävt en kanal där sidorna är stensatta.

Hål 5 på Vinbergs Golfklubb.
Hål 5 på Vinbergs Golfklubb.

Den gamla greenen hade flera brister.

– Hålet var svårt att sköta. Greenen var som en bullig tårta och det var blött på vissa fläckar. Det blev alltid geggigt när det regnade. Så det fanns både skötselmässiga, spelstrategiska och utseendemässiga skäl att bygga om greenen. Nu har det blivit ett helt fantastiskt hål – både roligt att spela och fint.

I år har man inlett ett nästan lika omfattande arbete med green på hål 4 och tee på hål 3.

En bunker bakom green har lagts igen och ersatts av kullar samtidigt som greenen har höjts.

– Det blir också en väldigt stor förändring. Men det är inte lika avancerat som fjolårets projekt. Bekymret har även där varit skötselmässigt men greenen har också saknat tillräckligt många flaggplaceringar.

Driftsbolaget gör allt i egen regi, från utformning till grävarbete.

– Vi hyrde en grävmaskinist till en del jobb på femman men nu har vi skaffat en egen grävmaskin så vi ska kunna göra allt jobb själva framöver. Vi har den kompetensen i teamet. Det är roligare att göra det själv än att hyra in någon utifrån, säger Peter Axelsson.

Vinberg har 27 hål – en 18-hålsbana med omväxlande park- och skogskaraktär, och en 9-håls pay&play-bana med något kortare hål. De första nio hålen byggdes 1991.

Banan är därefter byggd i etapper. De sista 9 hålen på banan ritades 2004 av Michael Eriksson som jobbade som pro på klubben tidigt 1990-tal. I dag är han Tournament Director på Europatouren.

Varje år spelas cirka 12 00 gästronder på Vinbergs Golfklubb – lika många ronder som medlemmarna spelar. Totalt har klubben 4 500 medlemmar varav 600 är fullvärdiga.

– Vi har många gäster i stugor och på ställplatser, berättar Peter Axelsson som också gläds över att en av de lokala konkurrenterna, Flädje Golfklubb, fått ny ägare i vinter. Peter ser en stor potential i banans läge nära motorvägen, en stor anslutningsväg i form av 154:an mot Ullared och Gekås. Dessutom är det inte långt till havet.

– Jag tror det är bra för golfen i Falkenberg på sikt om alla banorna blir kvar. Fler golfbanor drar fler golfare till sig.

På lite längre sikt hoppas Peter och hans kompanjoner att de ska kunna bygga ett nytt klubbhus.

– Det finns en detaljplan och vi har många idéer. Det kommer att bli magiskt med utsikt från en höjd över banan. Vi har diskuterat olika finansieringslösningar men vi kommer inte att sätta spaden i marken än på några år. Sedan vill vi bygga fler gäststugor. Och det finns planer på 9 hål till. Potentialen är stor.

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Banor & klubbar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

  När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…