Hem Folk En legend lämnar branschen efter 37 år

En legend lämnar branschen efter 37 år

Hans Vilén har jobbat i golfbranschen sedan 1979. 1997 startade han eget, GV Sport. Nu har han sålt företaget till sin svåger, Johan Vilén. Nyligen skrev han ett avskedsbrev till personer i branschen där han tackade för samarbetet under 37 år:

”När brevet var skrivet och jag klickade på sändknappen, då kom det faktiskt en tår i ögonvrån”, säger han.

Golfbranschen.se träffade honom på golfmässan i Malmö, ett event han varit på 37 gånger. När han nu lämnade mässan var det för sista gången.

Var det bättre förr?

Bättre skulle jag inte säga men det var annorlunda, det var lättare. Det fanns nästan bara proshoppar då, och några enstaka gol utiker i Stockholm.

Vilket är det bästa varu­märket du jobbat med?

Det måste vara Izzo. Vi började med dem 1992-93. Det var ett helt nytt sätt att transportera bagen på. Det såg lite töntigt ut att ha bagen som en ryggsäck men många uppskattade det. Det var en riktig komet. Bara selen sålde vi 12 000 av 1994, och vi sålde 8 000 bagar 1995. Och då hade vi bara en enda modell.

Förutsåg du den succén?

Inte en chans. Som tur var hade Izzo öppnat två fabriker eftersom de siktade på USA. Man tror ju att de bara åker bil där men i många stater går man. Man brukade säga att det gällde att ha rätt produkt i rätt tid till rätt pris. Men sanningen är att man kunde lansera det mesta som fanns på mässan i Orlando då. Nu är allt tuffare. De större bolagen kräver större åtagande av kunderna: Man ska ha hela linjer. Tidigare kunde återförsäljarna välja friare; en Cleveland-wedge, en Pingputter, en driver… Branschen har ändrats, kunderna är färre. Och näthandeln har ökat mycket de senaste åren.

Varför blev det så många år i golbranschen?

Min egen passion för golf. Jag började när jag var 4–5 år. Det är en väldigt positiv sport. Jag började på ÖTAB som hade agenturen för Spalding. Konkurrenterna på den tiden var ju Swemac med MacGregor och Sports Marketing med Tommy Armour.

Du startade eget 1990?

Ja, vi startade med Yamaha. De hade en linje med grafitskaft som då ännu inte slagit igenom riktigt. Vi blev väldigt väl mottagna på marknaden.

Viléns är även ganska ton­givande klan på Ljunghusen?

Ja, farfar var med och startade klubben 1932, pappa var elitspelare och vi spelar varje år VM – Vilén-mästerskapet. Det spelades första gången 1919 mellan Nils och Erik Vilén. Jag har några inteckningar men idag är jag glad om jag går under 80. Men nu har jag tänkt att jag ska spela lite oftare.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Folk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han är årets greenkeeper: »Har förvandlat en ful ankunge till en vacker svan«

Hans Karlsson Johanneson på Oskarshamns Golfklubb är årets greenkeeper, utsedd av SGA Riks…