Sam Snead vann aldrig US Open.

Däremot vann hann Masters (tre gånger), PGA Championship (tre gånger), The Open (en gång) och ytterligare 82 tävlingar på PGA Tour. Han spelade in 400 000 under sin karriär vilket då var ett rekord.

Men de som såg honom på rangen den där januaridagen 1937, de kunde inte ana vilka framgångar som väntade honom. 

Under en av ronderna i den stundande tävlingen LA Open skulle Henry Picard driva bollen 284 meter på fjärde hålet på Wilson Memorial GC. 

Hiskeligt långt på den tiden. Slammin’ Sam hade nöjt sig med hälften, om han bara kunnat slå bollen rakt. Men allt gick vänster. Henry Picard såg hur paniken red Snead som gjorde sitt första år på PGA Tour.

”Jag har en driver i bilen du kanske borde testa”, sa han. 

Klubban Picard hämtade var tillverkad av George Izett, en skotte som drev golfshop i Philadelphia. Den var styv som ett spett med tungt huvud vilket var vad Sam Sneads snabba händer behövde. Det var kärlek vid första övningssvingen.

Snead kom sexa i Los Angeles Open och tjänade 400 dollar. Veckan därpå vann han i Oakland och veckan därefter Bing Crosby.

Sam betalade Picard fem dollar och 50 cent för drivern. En bra investering. 

Sam släppte inte drivern ur sikte på över 20 år.

Under en rond i Sequoiah, Kalifornien, lossnade huvudet och flög i en båge nedför fairway. Snead vrålade plågat från djupet av sin förtvivlade själ. Han slog inte en vettig drive under tiden han väntade på att få den lagad.

Med åren blev den sliten. När den sprack satte han i skruvar för att den skulle hålla ihop. Det fanns de som sa att det var dags att byta. Den dagen kommer inte, svarade Snead.

Men det gjorde den.

Efter Ryder Cup 1953 fick den gå i pension. 

Sam Snead skrev kontrakt med Wilson redan under sitt första år på touren.  Men de lyckades aldrig ta fram en driver som övertygade Sam Snead. Eftersom han var Wilsons mest tongivande spelare var detta givetvis en besvärande omständighet som det smusslades lite med.toryn

Under tidigt 1960-tal spelade Snead en runda med en ung pro vid namn Tim DeBaufre som just skrivit på för Wilson. Han visade stolt sin bag för Snead som drog upp hans driver ur. En Izett.

”Det var ett lustigt sätt att stava till Wilson”, sa Snead.

DeBaufre skämdes. Då drog Snead headcovern av sin egen driver och sa:

”Jag stavar det likadant.”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Historien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

När Tiger kom till Sverige

SAS Invitational har nästan blivit synonymt med matchen mellan Jesper Parnevik och Tiger W…