Hem Banor & klubbar PGA:s ordförande kritisk till Grönt kort-modellen: ”De nya golfarna behöver en bättre start”

PGA:s ordförande kritisk till Grönt kort-modellen: ”De nya golfarna behöver en bättre start”

Inför säsongen 2020 infördes det nya regelverket för Grönt Kort – en modell som skulle göra det enklare att ta grönt kort i syfte att göra spelet mer lättillgängligt för nybörjare. Bland annat kunde man välja att genomföra utbildningen digitalt.

PGA Swedens ordförande Marcus Lindell uttrycker nu oro över att utbildningen har brister. Bland annat menar han att de nya digitalt utbildade golfarna brister i säkerhetstänkandet.

Rent farligt

– Utbildningsmodellen behöver utvecklas för att ge de nya golfarna en bättre start. Jag har aldrig tidigare upplevt säkerheten som ett stort problem. Visst har det inträffat incidenter men det har hört till ovanligheterna. I år har minst tio medlemmar kommit in i shopen efter rundan och påtalat att det varit rent farligt där ute. Folk på banan har ingen koll, vare sig på riktning eller längd.

När den nya utbildningen togs fram rådde ett annat läge i golfsverige än i dag. Antalet golfare var nästan 100 000 färre än i dag och många klubbar var ekonomiskt ansträngda. Den nya utbildningen för grönt kort syftade till att sänka trösklarna för nya gofare så att de skulle komma ut på banan snabbare.

– Jag gillar tanken, absolut, men utbildningen är bristfällig när det gäller regler och golfvett. Som det är nu räcker det att du vet var du slänga glasspappret för att du ska få spela golf. Kärnvärden såsom etikett och regelkunskap har försvunnit. Hänsynen på banan har urholkats. Ta en sådan sak som flytande genomgång… gå ut på banan en lördagsförmiddag och fråga vad det är. Ingen vet. Folk har slutat släppa igenom.

Ökade rondtider

Golfens nya regelverk för grönt kort utvecklades gemensamt av SGF och PGA. Tanken med det nya regelverket var att lokala pro´s ska fånga upp och ta över den utbildning som de nya golfarna genomgått digitalt.

– Men jag kan inte riktigt se att det sker, säger Marcus Lindell. Det finns ju många av de nya som gjort det bra, även bland dem som gått den digitala vägen. De har tagit det på allvar och de har fördjupat sina kunskaper. Men väldigt många tror de är färdiga golfspelare när de får sitt gröna kort. Mycket ansvar ligger på oss som är pro´s men de som går den digitala vägen är inte intresserade. De vill bara komma ut och spela golf. Och det blir på de andra medlemmarnas bekostnad. Rondtider ökar, säkerheten efterlevs inte, banvården…

Redan när modellen presenterades inför säsongen 2020 framförde flera av PGA:s medlemmar invändningar. Rickard Törnqvist på Partille Golfklubb sa då till Golfbranschen.se:

Sämre start

– Vårt stora problem är att för många slutar spela golf och oftast beror det på att spelet är för svårt. Nu kommer troligtvis ännu fler att få en ännu sämre start på sin golfkarriär.

Och PGA Swedens ordförande ger honom nu rätt:

– Intentionen var att vi skulle få in alla i klubbverksamheten men den som väljer att ta grönt kort på webben, den golfaren är inte så intresserad av det. De rundar alltihop och håller sig på sin kant. Då går man miste om det som är golfens kärna. Jag vill fortfarande att alla som ska börja spela golf får en vettig utbildning och att de kommer in i klubbverksamheten.

Vad ska ni göra då? Hur ser planen ut.

– Planen är att vi och förbundet ska diskutera det här. Jag har fått enormt mycket feedback från PGA:s medlemmar. Det finns gott om goda idéer. Intentionen är fortfarande densamma – golfen ska växa men den måste växa i rätt hastighet, annars kan det slå tillbaka som det gjorde efter golfboomen runt sekelskiftet.

Hur ska ni ändra på utbildningsmodellen?

– Vi har diskussioner med förbundet på ”politisk nivå” kan man säga. Vi träffas i grupper och ”utskott” och diskuterar detta. 

Får ni gehör för era synpunkter?

– Förbundet lyssnar men det är en stor skuta som tar tid att vända, det ska man veta. Det är inget som görs på en förmiddag.

Råder enighet inom PGA om golfens nya regelverk?

– Absolut! Det är många är upprörda över det här. Jag pratar med kollegor varje vecka. När golfklubbarna själva får dra upp egna riktlinjer och tar fram ett eget regelverk för att få det att fungera, då är ju något fundamentalt fel.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…