Hem Banor & klubbar Här byggs det (om) i Golfsverige under höst och vinter

Här byggs det (om) i Golfsverige under höst och vinter

markarbete på golfbanan

När banorna stänger och spelfrekvensen minskar tar andra aktiviteter vid. På golfklubbar runt om i landet pågår just nu en febril verksamhet – ofta i kamp mot elementen – för att göra banorna bättre, och det handlar om förbättringar i både stort och smått.

Här är ett urval av de arbeten som pågår medan temperaturerna dalar under nollstrecket…

Ingarö Golfklubb

Ingarö Golfklubb håller man på att färdigställa ett intressant projekt på klubbens driving range. Banarkitekt Pierre Fulke har designat målgreenerna som just nu byggs vilket enligt klubben blir ”ett rejält steg mot en mer attraktiv golfupplevelse”.

Gräppås Golfklubb

På Gräppås jobbas det en hel del med problembunkrar:

Den stora bunkern på hål 17 har varit omdiskuterad bland medlemmar, både till utformning och för att den flera gånger om året blir översvämmad. Nu har klubben lagt ny dränering som kommer att tömma bunkern snabbare på eventuella battensamlingar. Formen är den samma men till våren läggs ny sand. Sanden i den nya bunkern på hål 3 blev tyvärr inte bra, vilket nu har åtgärdats. Nu har klubben tagit bort sanden för att göra en uppgradering av dräneringen. Ny sand kommer till säsongstarten 2024. 

Nu har spelytan fått bättre förutsättningar att leverera. 

Dessutom ska Gräppås få en ny kiosk. Markarbetet är färdigt och kiosken kommer att öppna till säsongstarten 2024.

Öresunds Golfklubb

Öresunds Golfklubb pågår flera parallella vinterprojekt på golfbanan vilka ska resultera i en helt ny spelupplevelse och miljö för såväl medlemmar som gäster. Bland annat grävs all vass i vattenhindren bort för att blottlägga vattenspeglarna. En viktig del av banans ursprungliga karaktär som därmed återskapas.

Tranås Golfklubb

Tranås Golfklubb byggs just nu en ny tee på hål 3 (gul och vit tee). Dessutom pågår arbeten med stigen mellan hål 7 och hål 8, inramningen av green på hål 2 samt en ny röd tee på hål 3.

Isabergs Golfklubb

Osäkert om medlemmarna uppskattar det men på Isabergs Golfklubb bygger man nu en ny fairwaybunker på Västra hål 9. Bunkern syns bra från tee och utmanar framförallt de som slår lite längre. Bakkanten kommer vara förhöjd (ni skymtar röda höjdmarkeringar på pinnarna) så att bollen ska rulla tillbaka till ett fint läge i bunkern.

Kårsta Golfklubb

Vissa arbeten som sker på golfbanor och golfklubbar, de sker lite i skymundan och effekten av dem blir inte synlig förrän en bit in på nästa säsong. Som till exempel att byta ut en pumpanläggning. Det sker på Kårsta Golfklubb just nu. Den gamla anläggningen har varit med sedan banan byggdes och är utsliten. Parallellt görs en uppgradering av ventilsystem ute på banan och all styrkabel ersätts med ny. 

Till våren räknar klubben med att investeringen ska betala tillbaka i form av en betydligt mer tillförlitlig och kostnadseffektiv vattenförsörjning för banan.

Roslagens Golfklubb

På Isaberg byggdes en ny bunker (se ovan) men på Roslagens Golfklubb gör man tvärt om: Man lägger igen två bunkrar. Fairwaybunkern på hål 13 är igenlagd och även greenbunkern på hål 12 Gamla kommer läggas igen.

Banarbetarna har också börjat torva av inför arbete med att lägga ny dränering och denna kommer att användas till tee på hål 8, Nya banan. Där ska göras en grästee där för herrar. Även tee 46 ska vara tillgänglig för spel på alla hål nästa år. Den sista 46:an är nu klar på hål 4.

Hofors Golfklubb

Som en del i Hofors Golfklubbs utvecklingsprojekt Bättre spelupplevelse pågår viktiga dräneringsarbeten på golfbanan. Dränering av hål 14 är genomförd och nu sker arbete vid green på hål 15, förbi rangen och ner mot sjön mellan tee 48 och tee 55 på hål 1.

Dalsjö Golfklubb

Det arbetas inte bara på banorna – utveckling kan även ske inomhus. Som på Dalsjö Golfklubb där man bygger om i studion. Under vintern kommer Dalecarlia Golf Center att driva studio på klubben med ny utrustning. Väggar rivs för att skapa större träningsytor för fler personer.

Crownwood

Men – allra mest arbetas det kanske på Crownwood Club utanför Ängelholm. Men det är en historia för sig…

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Banor & klubbar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

  Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…