Hem Marknad & media Erik Blomqvist lanserar digitalt verktyg för golftränare: »Tar hand om alla utmaningar«

Erik Blomqvist lanserar digitalt verktyg för golftränare: »Tar hand om alla utmaningar«

Erik Blomqvist.

I 15 år har han arbetat med att ta fram en lösning på individanpassad golf – nu lanserar Erik Blomqvist och Balance Golf ett digitalt multiverktyg som ska hjälpa och underlätta för golfpro´s i deras dagliga arbete.

Namnet är Digital Coach. 

– Det är en helhetslösning för golftränare som tar hand om alla de utmaningar en golftränare står inför i sin arbetsvardag, berättar Erik Blomqvist.

Det handlar inte bara om svingen.

Digital Coach har funktioner för organisation, ekonomihantering, planering, utbildning och – givetvis! – analyser.

Fungerar för alla

– Varje elev får en handlingsplan för hans eller hennes behov, oavsett om det är en fyraåring eller om det är en 60-åring. Det funkar lika bra för nybörjare som världsstjärnor. Det kvittar om det är en överrörlig person eller en arttrospatient. Det fungerar mot alla kunder.

Parallellt arbetar Erik Blomqvist på en app, som delvis bygger på innehållet i Digital Coach men som också ska kunna användas av vanliga golfspelare som vill förbättra svingen. Appen är dock fortfarande under utveckling.

Digital Coach kan i sin grundversion användas av alla tränare men programmets samtliga funktioner är bara tillgängliga för dem som är Balance Golf-anslutna. Då handlar det om avancerade analysverktyg.

– Vissa delar kan vem som helst köpa. Men när det gäller vår modell för screening så är den avsedd för Balance Golf-coacher. Men boknings- och planeringssystemet kan vem som helst köpa.  

Internationellt

Tanken är att Digital Coach ska att lanseras internationellt, på bred front.

– Vi kommer att satsa på Digital Coach över hela världen, berättar Erik. Jag har varit fem gånger i Korea och Japan och generalagenturen är så gott som färdig där borta. Jag har redan 50 tränare som vill signa. Även i Europa, USA och Kanada finns en efterfrågan så jag ska till PGA Show i Orlando i slutet av januari.

Och Sverige?

– Absolut! Det är vår hemmamarknad. Men det är inte för alla. Balance Golf är för dem som vill jobba tillsammans. Vi jobbar prestigelöst för att hjälpa varandra bli bättre. 

Alla svingar olika

Screeningsystemet har tagit 15 år att utveckla och utgår från grundtanken i Balance Golf: Att alla golfspelare har olika kroppsliga förutsättningar och att det är tränarens uppgift är att identifiera och individanpassa golfsvingen efter dessa förutsättningar. 

– Alla människor är olika sett till skelettlängd och rörelse. Alla spelare har olika svingar. Man måste utgå från varje golfare. Vi tar fram en handlingsplan för varje spelare.

Det låter som en ganska komplex uppgift?

– Ja, nu när jag ska översätta vårt screeningssystem till andra språk så insåg jag att algoritmen som förklarar individen innehåller en miljon ord! Jag har hållit på i 15 år så det har ju tagit sin tid. Jag har slitit rätt hårt. Hade jag vetat hur komplext det är och hur mycket jobb det var så hade jag nog inte gjort det.

Logiskt

Balance Golf går inte ut på att hitta en modell som passar alla utan förklarar bara hur kroppen rör sig. 

– Det är objektivt faktabaserat, inte preferensbaserat tyckande hit och dit. Vi beskriver hur saker förhåller sig till varandra. Vanliga golfare gillar systemet för att det är logiskt. De känner sig träffade. De förstår sig själva. Deras utmaning är att de har lärt sig att huvudet ska vara still och vänsterarmen rak. Det är inte bra för alla. Många som har en begränsad nackrotation ska inte göra det.

– Många golftränare i dag arbetar ju redan individanpassat på många sätt. Man lär ut enligt kinestetiskt, visuell och auditiv metod men vi har tagit det ytterligare ett steg. Vi går djupare. •

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Marknad & media

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

  Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…