Hem Banor & klubbar Stora drömmar på Kronholmen: Visby GK vill bygga fyra nya hål vid havet

Stora drömmar på Kronholmen: Visby GK vill bygga fyra nya hål vid havet

Visby GK (Kronholmen) är rankad som Sveriges näst bästa bana men nu vill man bli ännu bättre.

Klubben har lämnat in en ansökan om att anlägga fyra nya hål på Svältholmen – området till höger om hål 11. Marken ägs av Visby GK.

– Jag har länge gått och slängt en del blickar ut mot Svältholmen och tänkt, ”kan det vara möjligt? Det kanske bara blir smalt och jävligt…”, berättar Petter Lindblad, banchef och VD på Visby GK för Golfbranschen.se.

– Jag gått mycket där ute med hunden. När Pierre och Adam var här i höstas för att bygga om några bunkrar så kom frågan upp. Och en eftermiddag åkte de ut dit med en golfbil. De kom tillbaka  med breda leenden allihop: ”Nu har vi sträckningen!” Det var också ett villkor att de skulle få in hålen i 18-hålsbanan.

Budget?

– Det har vi inte ännu, bara lösa siffror. Vi har ju knappt vågat tänka tanken att det skulle kunna bli av. Så vi har inte skyltat med det utåt. Bara lämnat in en ansökan. Men skulle vi få ett positivt besked så kommer vi att börja räkna och kalkylera. Det är klart att det kostar några miljoner. Men det är bra mark – bara sand. Jag hoppas att Länsstyrelsen är med oss. Då blir det av med stor sannolikhet. Samtliga medlemmar jag pratat med är positiva.

– Fördelen med projektet är att vi skulle kunna bygga fyra hål utan att det skulle påverka spelet på den befintliga banan. Det är ju helt ny mark.

Ni rankas som Sveriges näst bästa bana i dag. Vad skulle de nya hålen kunna betyda för er framtida ranking?

– Ha ha… Det får vi se. Men det skulle inte bli sämre. De tre nya hålen – 15, 16, 17 – kan vara de tre bästa hålen på hela banan. Man får rysningar när man är där ute. I dag blåser det 15 sekundmeter, det skulle krävas en järnfemma mot en halv wedge normalt. Golfmässigt skulle det vara fantastiskt. Vi har en bra dialog med Länsstyrelsen så känslan är att det kan gå vägen.

– Vi har tagit fram en ritning på ett förslag till sträckning efter ett första möte med Länsstyrelsen. Svältholmen är en mycket naturskön plats och det skulle vara helt fantastiskt om vi skulle kunna få spela golf där och att alla medlemmar i klubben idag människor som är och våra gäster skulle kunna få uppleva kanske världens bästa golfhål ut i Östersjön omgiven av den gotländska karga miljön.

Sträckningen på 18-hålsbanan skulle då bli 1-9 med justeringar på framförallt hål 5 och 6. 

Hål 19 blir hål 10, hål 20 blir 11, hål 16 blir 12, hål 17 blir 13, hål 11 blir 14. 

Därefter skulle man gå höger ut på Svältholmen och spela nya 15, 16 och 17 och sen 18 in.

Sträckningen på nya 12(13) hålsbanan skulle då bli nuvarande 10an blir 19, sen nytt par 3 till höger om nuvarande hål 11 som blir hål 20 (se bilaga), hål 12 blir 21, hål 13 blir 22, hål 14 blir 23 hål 15 blir 24, hål 21 blir 25, hål 22 blir 26, hål 23 blir 27, hål 24 blir 28, hål 25 blir 29, hål 26 blir 30, hål 27 blir 31. 

– Inget av detta är närheten av att vara klart, vi är bara i undersökningsstadiet ännu och men man får lite gåshud när man tänker på hur bra det kan bli, menar Petter Lindblad. Men det är givetvis medlemmarna och årsmötet som beslutar om detta blir av i slutänden!

Klubben har även planer på att på bygga ett hål nära fästningen på norra delen av Kronholmen.

Green, hål 4. Foto: Jacob Sjöman.

Banan renoverades mellan 2007 och 2009.

– Vi byggde upp alla ytor med rätt typ av konstruktion för att kunna sköta banan på ett så miljövänligt och modernt sätt som möjligt. Vi har anammat den brittiska kulturen vad gäller skötsel, där man använder väldigt lite kväve och minimerar mängden klippningar och koldioxidutsläpp. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…