Hem Banor & klubbar Undervisning om allemansrätten ska locka barn att börja spela golf

Undervisning om allemansrätten ska locka barn att börja spela golf

Vad har allemansrätten med golf att göra?

Kopplingen kan tyckas en smula vag men aktörerna bakom ett pilotprojekt vid namn Golfbanan som utomhusklassrum, hoppas att en dags undervisning på golfbanan inte bara ska resultera i ökad inlärning (om exempelvis allemansrätten) och mer rörelse utan också ett intresse för golf.

Bakom pilotprojektet står Svenska Golfförbundet och STERF som samarbetar med Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, organisationen Skogen i skolan samt Spetsa vid Linköpings universitet.

Under september har 250 elever från fem grundskolor i Stockholms stad – Bäckahagens skola, Skarpatorpsskolan, Rågsveds grundskola, Mälarhöjdens skola och Backluraskolan – besökt lika många golfklubbar: Björkhagens GK, Stockholms GK, Haninge GK, Mälarö GK Skytteholm och Viksjö GK.

Nu rullar projektet vidare i Stockholms stad för att främst informera om allemansrätten. Kunskap om allemansrätten har lagts in som en del i utomhusundervisningen.

För många av de närvarande barnen är golf en ny idrott.

Foto: Idrottens Kraft

Maria Strandberg, direktör på STERF och initiativtagare till konceptet Golfbanan som utomhusklassrum, förklarar:

– På golfbanan finns det en mängd olika naturtyper som är lättillgängliga och därför tycker jag att golfbanan är en utmärkt plats för att utbilda och informera om allemansrätten. Det här ger också golfklubben chans att rekrytera barn och unga som aldrig annars skulle ha hittat till golfen. 

Helena Bengtsson på Skogen i skolan är ansvarig för fortbildningen av lärare och ser en naturlig koppling mellan utomhusundervisning och ökad kunskap om allemansrätten.

– Allemansrätten är viktig för utomhusundervisningen eftersom den ger oss tillträde till natur och mark som vi inte själva äger. Så länge vi inte stör och förstör, och lär oss respektera varandra utomhus, kommer vi alla trivas när vi möts i utomhusklassrummet. 

Eva Krantz är projektledare för Golfbanan som utomhusklassrum på Utbildningsförvaltningen Stockholms stad och ser ökad kunskap om allemansrätten som en naturlig del i undervisningen för stadens elever.

– Kunskapen om allemansrätten i Stockholms skolor är så viktig. Man behöver kunna se möjligheter för att vara ute i skog och mark, men man behöver också veta vad man ska ta hänsyn till när det gäller djur och natur. 

Så, vad tycker då eleverna själva?

Alma Löfgren, klass 5B på Backluraskolan i Hässelby, säger om den nyvunna kunskapen där hon står i solskenet på Viksjö Golfklubb:

– Vi har lärt oss om allemansrätten att man inte får bryta vissa grenar, man får inte störa djuren som bor där, man får inte skräpa ner i naturen eller om någon äger de området kanske man inte vill tälta där. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…