Hem Banor & klubbar Söderköping först i Sverige med att testa DryJect

Söderköping först i Sverige med att testa DryJect

Som första golfbana i Sverige behandlade Söderköping GK sina greener på artonhålsbanan med DryJect i början av oktober. Man hade företagsgolf i slutet av september och det blev för sent för hålpipning. Kostnaden för Dryject visade sig inte vara större än kostnaden för traditionell hålpipning och de extra inkomsterna från företagsgolfen betalade både behandlingen och den sand som gick åt. Dessutom var det fullt spelbart direkt efter behandlingen så man kunde arrangera ytterligare företagsgolf även dagarna efter behandlingen, något som hade varit helt otänkbart efter en hålpipning i oktober månad.

Hålpipning är en utmärkt metod för att få bra golfgreener. Fördelarna är att syre kommer ner till rötterna, infiltrationen ökar, kompaktionen och det organiska materialet (thatch) minskar. Det ideala tillfället är när gräset är i god tillväxt i slutet av maj eller mitten av augusti, lite beroende på var i landet man befinner sig. Tyvärr är speltrycket stort just denna tid och allt färre banchefer får möjlighet att hålpipa när det passar gräset bäst, eftersom gräsytan är som mest tilltalande under denna period.

Nackdelarna med hålpipning är främst en gräsyta som ser ful ut och bollen hoppar mer än rullar innan skadorna läks. Om gräset är stressat så ger störningen risk för angrepp av svamp eller andra skadegörare. Det finns även en risk för att vitgröe eller ogräs lyckas etablera sig innan gräset växer ihop. Den mekaniska störningen kan även skada rötter och skott. Hålpiporna ökar även risken för uttorkning och ojämn fördelning av fuktigheten i växtbädden. Men det största problemet är ändå de minskade intäkterna pga klagomål från golfare som inte vill spela på hålpipade greener. Dessutom ändrar inte hålpipningen det faktum att åtgärden

behövdes, det är en reaktiv insats som snart behövs igen. Dressanden i kanalerna sjunker ihop och måste fyllas på samtidigt som väggarna i kanalerna kollapsar och minskar de positiva effekterna. Det bästa hade varit en åtgärd som direkt får växtbädden i balans, och gör att halten av organiskt material inte ökar snabbare än det bryts ner av mikrobiologiska processer.

Dryject är en vattenluftare som samtidigt injicerar sand i växtbädden. De positiva effekterna med hålpipning fås även med Dryject, även om metoden inte tar bort något organiskt material, men späder ut det genom ”dressning underifrån”. Den största fördelen är att gräsytan är fullt spelbar bara några timmar efter åtgärden. Inga efterbearbetningar behövs vilket ofta är fallet efter hålpipning.

Söderköpings GK hade i september 2010 planerat hålpipa alla greener på 18 hålsbanan. När man lyckades sälja några dagar företagsgolf i slutet av september valde man att skjuta upp hålpipningen

till så sent datum som möjligt. Bancheferna Christoffer och Martin fördrog att inte köra den tunga hålpipningsmaskinen i oktober då gräset i princip slutat växa och skadorna garanterat skulle vara kvar ända till nästa spelsäsong. Man valde istället att sälja ytterligare några dagar företagsgolf i oktober och behandla greenerna med Dryject just innan dessa företagsarrangemang.

Arbetet med Dryject tog arton timmar för arton greener, inklusive all hantering av sand och logistik. Söderköping använder sen tidigare Baskarp sand vid dressning, så samma sand köptes i 25 kg

säckar på pall för behandlingen med Dryject. Eftersom det var första golfbanan i Sverige som behandlade alla sina greener med Dryject, beslöt franchisebolaget i Philadelphia, USA att skicka sin VD Peter Van Drumpt (även uppfinnare av maskinen) och ge sina expertråd och även handgripligen hjälpa till med behandlingen.

Totalt injicerades 15,9 ton sand på ca 10000 kvm greenyta. Inga tillsatser varken i vattnet eller sanden användes denna gång. Christoffer påpekar att nästa år kommer man nog att vilja köra Dryject mitt i sommaren eftersom det är en så skonsam

metod. Man stör inte golfarna och stressar inte gräset lika mycket som med en hålpipning.

Samtidigt vill Christoffer använda vätmedel mot torrfläckar och även lite biostimulanter som han tror kan förbättra markkemiska aspekter i växtbädden och stresståligheten under sommarens mest intensiva golfperiod. Klagomål från golfspelarna är han inte det minsta bekymrad över, ”det rullar snarare bättre efter en Dryject behandling än innan”.

Många påpekar att det är dyrt med externa tjänster. Martin Arbman, banchef tillsammans med Christoffer räknar snabbt ut att arbetsinsatsen för en hålpipning kostar minst lika mycket som en behandling med Dryjet, om man tar alla arbetsmoment för att få ytan spelbar efter en hålpipning med i beräkningarna. Dessutom sålde Söderköping GK företagsdagar både innan och efter behandlingen med Dryject, så den betalade sig själv och man sparade pengar i slutändan.

Vid provtagning efter behandlingen syntes det tydligt att behandlingen i vissa fall injicerade sand 15 cm ner i green och bröt upp ett anaerobiskt skikt som man tidigare inte lyckats åtgärda. Nu finns det stora förhoppningar att växtbädden på dessa områden frisknar till och ger en livskraftigare växtbädd. Andra greener hade kompaktionsproblem och då passade det bra att vattna lite mindre före behandlingen så sanden fyllde ut de översta tio centimetrarna av green med så mycket sand som möjligt och minskade problemet med dåligt gasutbyte som är vanligt vid kompaktion. Som mest fick man ner 1100 kg sand på en green som var ca 600 kvm. Den luftfyllda porositeten i 1100 kg sand är närmare 250 L. Det syretillskottet uppskattar rötterna.

Nu på hösten har gräset inlett sin invintring och börjat lagra socker till vårstarten. Då mängden stora porer i greenerna ökat, påpekar Christoffer och Martin att växtbädden torkar upp fortare genom ökad infiltration och blir varm mycket snabbare än tidigare, vilket är en av de viktigaste faktorerna för att greenerna skall kunna öppna tidigt nästa år på Söderköping GK. Bancheferna rekommenderar alla som vill förlänga golfsäsongen, minska kostnaderna, få nöjda golfare och få en friskare växtbädd att använda Dryject som komplement och delvis ersätta traditionella luftningsåtgärder.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

En kommentar

  1. Bert Sandell

    söndag, 21 november, 2010 at 00:37

    Se http://www.dryject.se för mer info och kontaktuppgifter till Dryject i Sverige.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…