Hem Debatt Replik: Flera faktafel i krönika om medlemsfakturering

Replik: Flera faktafel i krönika om medlemsfakturering

Gunnar Håkansson generalsekreterare på Svenska Golfförbundet

Som generalsekreterare välkomnar jag ett öppet debattklimat i Golfsverige, och att Svenska Golfförbundets verksamhet granskas. I Dan Perssons senaste krönika om medlemsfakturering i GIT, delbetalning och FINQR:s tjänster finns dock stora faktafel som leder till väldigt märkliga slutsatser. 

Även om man i en krönika kan ta ut svängarna en del, får man inte vilseleda läsarna. Det menar jag att Dan gör denna gång. Därför vill jag ta tillfället i akt att rätta till de sakfel krönikan innehåller och belysa några av de delar han utelämnat.

SGF är i slutet av resan att ersätta gamla GIT till förmån för en modernare och mer användarvänlig webbversion av GIT. Debitering av årsavgifter är en av de mest verksamhetskritiska delarna för en klubb, och här har driftsäkerhet varit vårt stora fokus. 

Vi utvärderade befintlig funktionalitet och beslutade tidigt att integrationen mot externa ekonomisystem inte skulle byggas i nya GIT. Detta då våra höga krav och driftsäkerhet inte kunde säkerställas gentemot så många olika system och leverantörer. Det blev helt enkelt en för stor risk för enstaka klubbar.

Lösningen blir i stället att använda direktbetalning via Min Golf, vars funktioner kontinuerligt förbättras och vidareutvecklas. 

Det är här det blir faktafel i Dans Perssons text, eftersom han helt utelämnar funktionerna för direktbetalning via Min Golf och de tjänster som ryms där. 

Faktum är att detta är det alternativ en stor majoritet av Sveriges golfklubbar kommer att hänvisa sina medlemmar till. För klubben finns ett stort antal fördelar med direktbetalning via Min Golf, framför allt genom tidsbesparing på administration. Ur ett större perspektiv ger det också ett stort värde för spelarna, då de i Min Golf har en samlingsplats för många av sina golfrelaterade aktiviteter. 

Möjligheten kommer också finnas att fakturera direkt via nya GIT eller Min Golf, för betalning till klubbens bankgiro. Men det finns också klubbar som vill ha en extern lösning. Därför finns FINQR som komplement. De erbjuder fakturering med koppling till de vanligaste ekonomisystemen på marknaden. 

FINQR har varit integrerad med GIT sedan 2018, efter önskemål från flera golfklubbar. FINQR erbjuder en bra lösning för klubbar som vill ha den här typen av faktureringstjänst. Deras support är kunnig och tillgänglig, och då verksamheten bedrivs i Sverige har de också förståelse för en förenings utmaningar. Vår bedömning är också att de erbjuder konkurrenskraftiga villkor.

Vi tror att det kan vara ett hundratal klubbar som har intresse av de tjänster FINQR erbjuder. I dagsläget har de redan ett 50-tal golfklubbar som kunder, varav flera stora. Vi har så klart lyssnat till deras erfarenheter när vi valt att fortsätta vårt samarbete med FINQR.

FINQR kommer dock inte att vara det enda externa alternativet på sikt. I vinter färdigställer vi ett API för att ge ytterligare leverantörer möjlighet under 2023.    

Dans krönika bygger också på att FINQR blir den enda lösningen för golfspelare som vill delbetala sina årsavgifter. Det stämmer inte, och det gör att krönikan i sin helhet blir direkt vilseledande.

Golfspelaren kan precis som tidigare fortsatt välja att delbetala sin årsavgift räntefritt med MoreGolf Mastercard. Detta oavsett vilket alternativ för årsavgifter klubben väljer – direktbetalning via Min Golf fakturering via GIT/Min Golf eller via FINQR. Golfspelare som betalar sin årsavgift via direktbetalning i Min Golf kan också delbetala via Swedbank Pay.

Sammanfattningsvis finns det alltså även i framtiden flera sätt för klubben att fakturera och debitera sina medlemmar – och fler kommer. Alltid med fokus på att ge Sveriges golfklubbar och golfspelare moderna, driftssäkra och användarvänliga alternativ för sina spel- och medlemsavgifter. 

Gunnar Håkansson, generalsekreterare 
Svenska Golfförbundet

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Debatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Sweetspot: ”Varför vill SGF tvinga klubbarna att betala för något man inte vill ha?”

Efter Sweetspots stämningsansökan mot Svenska Golfförbundet (SGF) vid Patent- och marknads…