Hem Marknad & media Ny svensk studie ska ge svar: Hur hälsosamt är golf?

Ny svensk studie ska ge svar: Hur hälsosamt är golf?

Golf är hälsosamt

Nu inleder GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan, en studie som ska beskriva och belysa golfens fysiologiska och hälsomässiga effekter.

Uppdraget kommer från Svenska Golfförbundet och är en genomgång av nationella och internationell litteratur inom området. Studien kommer därmed att sammanfatta och redogöra för det nuvarande kunskapsläget för kvinnor och män i olika åldrar. 

– Vi vet sedan tidigare golfens positiva påverkan på en förbättrad hälsa och längre livslängd. Vi vill uppdatera kunskapen med utgångspunkt i det extrema golfåret 2020 som innebar en kraftigt ökad tillströmning av antalet medlemmar och antalet spelade ronder, samt sprida denna kunskap vidare till bland annat golfklubbar, golfdistrikt, partners, beslutsfattare i kommuner och regioner samt media, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare i Svenska Golfförbundet.

– Studien är en central del i Golfens Hållbarhetsarbete, området hälsa. Vi vill påvisa golfens och golfklubbarnas betydande bidrag till en positiv hälsa i spåren av pandemin.

Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet, är projektledare på GIH och den som leder studien:

– Detta är ett intressant och viktigt projekt, då golf är en av de organiserade aktivitetsformerna som lockar många, och som kunde och fortfarande kan fortgå trots rådande pandemiläge.

Studien väntas vara klar att presenteras i mitten av maj. 

Karolinska Institutet genomförde en stor studie om golfens hälsoeffekter 2009. Den fick mycket uppmärksamhet då det framkom att golfare lever i snitt fem år längre än icke-golfare. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…