Hem Banor & klubbar Kommunen vill bygga bostäder på klassiska Scandinavian Masters-banan: ”Vi har en dialog”

Kommunen vill bygga bostäder på klassiska Scandinavian Masters-banan: ”Vi har en dialog”

Forsgårdens klubbhus

1993 och 1996 spelades Scandinavian Masters på banan.

Nu har Kungsbacka kommun aviserat planer på att bygga bostäder på Forsgårdens Golfklubb.

Kommunstyrelsen i Kungsbacka kommun inledde en förstudie för två år sedan av hur området runt Forsbergen skulle utvecklas vad gäller ”trafik, bebyggelse, natur och friluftsliv”.

I en första variant hade byggbolaget Brixly föreslagit en exploatering av skogsområdet där stora delar av berget skulle bebyggas med 8 000 bostäder! 

Kommunledningen menade att det stora antalet bostäder skulle innebära att hela området togs i anspråk för bebyggelse, parkeringar och vägar, och att inga områden för rekreation och friluftsliv fanns kvar. 

I förstudien som presenterades i somras menar utredarna att naturområdet ska vara orört. Utredningen föreslog i stället att man skulle bygga hus på Forsgårdens golfbana. 

Samhällsplanerare Anders Lund erkände i tidningen Norra Halland att utredningens förslag hamnar i konflikt med golfbanan:

– Vi vet inte hur många hål som påverkas, och vilka möjligheter de har att ersätta dem på annan plats, det har vi inte undersökt. Vi fick uppdraget att titta på hur området kan rymma runt 2 000 bostäder, och det är så här vi på tjänstepersonnivå ser hur området bör utvecklas, sa han.

I förslaget nämns att mellan 1 100 och 1500 bostäder skulle få plats på banan.

På banan skulle en skola och ett äldreboende rymmas.

Några kontakter med golfklubben hade inte utredarna haft när de presenterade sitt förslag för kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) sa till Norra Halland att golfbanan har varit föremål för diskussioner under lång tid.

– Den har stort rekreationsvärde men samtidigt är det central mark.

Klubbens ordförande Robert Sidlo vill inte diskutera förstudien över telefon:

– Jag har inte någon kommentar att ge. Medlemmarna är informerade och vi har en bra dialog med kommun och markägare. Det är ju inte så att de ska göra något utan det är en långsiktig planering om vilken vi har en dialog. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget.

Uppfattar ni hotet som reellt?

– Jag går inte in och diskuterar det mer och absolut gör jag inte det på telefon. Som jag sagt, jag har en dialog med medlemmarna om det som sker och händer. Vad du skriver kan jag inte styra över men jag vet vad jag meddelar medlemmarna och hur vi hanterar situationen. Men dialogen med markägare och kommunen är god.

Fotnot: När Scandinavian Masters spelades på Forsgården 1993 vann Peter Baker. 1996 vann Lee Westwood vilket var hans internationella genombrott.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…