Hem Banor & klubbar Så ska Henrik vässa Hooks skogsbana: ”En stor och härlig förändring”

Så ska Henrik vässa Hooks skogsbana: ”En stor och härlig förändring”

Skogsbanan på Hook genomgår just nu en omfattande renovering och ombyggnad, lite i det tysta.

Renoveringen genomförs under ledning av banans Course Manager, Henrik Wissinger, och görs successivt under tre års tid.

Henrik Wissinger.
Henrik Wissinger.

– Det blir en total förändring. Vi vill skapa en modern bana i gammaldags tappning, kan man säga. Det handlar inte om att göra banan mer utmanande och mer svårspelad, utan om att göra det vackrare för ögat och mer inbjudande när man ställer sig på tee. Så vi försöker återskapa den gamla stilen på bunkrar och göra hålen mer tilltalande. Skogsbanan har varit en dold pärla som nu kan bli riktigt bra. Vi har gjort sju hål och hoppas göra resten nästa höst.

Skogsbanan byggdes i början av 1990-talet på en mosse. Då var det egentligen inte mycket till skogsbana. Det fanns nämligen inte så mycket skog.

– Det var mest mo-mark, säger Henrik. Träden var få till antalet men de som fanns har vuxit upp med tiden. Så vi har behövt glesa ur skogen en del de senaste åren och nu bygger vi om bunkrarna.

– Vi har ju en parkbana som är renoverad i en viss stil och tanken är att skogsbanan ska bli något helt annat. Det blir en totalrenovering.

Ingen extern resurs har anlitats för arbetet. Allt görs av Henrik och hans medarbetare.

[the_ad id=”3325″]

– Ja, jag gör det helt själv efter eget huvud. Jag har ju byggt några banor och på vintrarna är jag ute och spelar ganska mycket och då får man inspiration. Jag har tittat en del på den typen av banor som det skrevs om häromdagen på Golfbranschen.se: Swinley Forest och St Georges Hill. Det är precis den känslan vi försöker efterlikna. Jag försöker återskapa den gamla Harry Colt-stilen. Det är fantastiskt läckra banor.

– Man kan säga att det blir lite hedlandsbana och lite skogsbana, Hål 1, 2, 8 och 9 ligger ju redan ute på ett hedlandskap kan man säga, och vi vill bygga vidare på det konceptet.

Även Swinley Forest och St Georges Hill är ju omgivna av träd även om delar av spelfälten kan kategoriseras som hedlandskap.

– Det är det vi vill åstadkomma: öppna upp skogen och göra det mer spelbart. Bredda spelfälten och göra hindren snyggare. Och så planterar vi in ljung. När man tittar på det vi gjort, före och efter, så är det en otrolig skillnad.

I takt med att den omgivande skogen på banan har glesats ut, har ljungen fått helt naturligt ett allt starkare fäste runt hålen på Skogsbanan. Och den flyttar man nu in på banan i närheten av bunkrarna. Ljungen är ett signum på hedlandsbanorna i Surrey utanför London.

– Vi har ganska mycket ljung i trakten. När vi har glesat ur skogen så har ljungen förökat sig ganska mycket och blivit ännu vackrare.

En engelsk hedbana växer fram i Småland.
En engelsk hedbana växer fram i Småland.

Ljung kräver inte så mycket skötsel?

– Nej, det gör det inte. Det blir ju inte så mycket växtlighet så det kommer inte bli mycket skötsel. Att den tål mycket ser man ju utmed våra vägar där de klipper ned hårt med slåtterbalkar. Den tål mycket klippning. Den svåraste utmaningen med ljungen är att få den att etablera sig. Men det vi planterade i våras har vi faktiskt fått att växa.

– Det är helt fantastiskt vackert när det blommar. Och då kan det gärna vara lite öppet runt hålet så man kan få in de vackra, lilaskiftande fälten.

Två hål gjordes klara redan i våras. Nästa vinter ska man ta de återstående.

– Vi tar bunker för bunker, även under säsong för att hålla igång arbetet. Vi har ju så  otroligt mycket spel på Hook och vi vill inte att ombyggnaden ska påverka möjligheten att spela. Vi har inte råd att stänga banan helt.

– Det blir en billig ombyggnation och renovering kan man säga men en stor och härlig förändring. Mellan tummen och pekfingret kostar varje hål 50 000 kronor, varje bunker mellan 15 000 och 20 000 kronor.

[the_ad id=”3325″]

– Edbergs ger mig ju ganska fria händer och det gör det ju ännu roligare för mig. Jag har en plan i huvudet. Jag jobbade ju som shaper på ett par projekt i nya Zeeland för många år sedan och det sitter i. Det är kul att forma, man gör en grej och fixar tills det ser bra ut. Så kan man inte göra om man får en ritning. Här låter vi det växa fram.

Skogsbanan har haft lite lägre status än Parkbanan men Henrik tror att det kommer att ändras efter renoveringen.

– Vi har jobbat mycket med dränering på den banan, det gjorde vi parallellt med att vi renoverade parkbanan. Vi har verkligen kämpat för att få en tillfredsställande spelbarhet, särskilt på hösten. Och det har vi nu. Så många greenfeegäster tycker mycket om skogsbanan nu, de spelar nästan hellre den än parkbanan, och det är roligt för den har varit lite sedd över axeln.

– Normalt ställer man upp sig och bombar i väg bollen men nu hoppas jag att man ska uppskatta och kunna njuta av vyn innan man tar sitt beslut…

 

Hål 3 - före ombyggnaden.
Hål 3 – före ombyggnaden.
Hål 3 – efter ombyggnaden.
Hål 3 – efter ombyggnaden.
hook1
Hål 3 – under ombyggnad.

hook5

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …