Hem Banor & klubbar Matz Bengtsson om nya Gumbalde: ”Vi ska bygga en knallgrön resortbana!”

Matz Bengtsson om nya Gumbalde: ”Vi ska bygga en knallgrön resortbana!”

Gumbalde på Gotland byggs om

Gumbalde Resort heter Gotlands just nu mest spännande golfprojekt. 

Fast egentligen är det inget golfprojekt, menar anläggningens VD Matz Bengtsson.

Det är större än så.

Det flesta i branschen känner honom, åtminstone till namnet. Han var klubbchef och VD på Visby GK innan han blev klubbkonsulent på Svenska Golfförbundet. 

Sedan var han borta från branschen under sex år innan han i våras bestämde sig för en comeback.

Matz satt på en balkong i Cairns i Australien när det pep till i telefonen. 

Ett litet pip som blev början på en storslagen resa.

Planerad satsning

Avsändaren var Lennart och Hans Lindberg, de dåvarande ägarna av Gumbalde, som undrade om Matz var sugen att kliva på som VD för Gumbalde Hotell & Konferens – om nu den satsning som bröderna planerade gick i lås.

– I ärlighetens namn var jag lite tveksam i början men sedan slog tanken rot och började växa, säger Matz som slutade sitt arbete som VD för Gotlands Besöksnäring 1 mars.

För att få in pengar till investeringen hjälpte Matz bröderna Lindberg att göra ett investormemorandum. Planen var då att kapital skulle tillföras genom en nyemission och budgeten för investeringen var kalkylerad till mellan sex och åtta miljoner kronor.

Roligt arbeta med golf

– Och när jag arbetade med detta memorandum fick jag tillbaka känslan för golfen och nätverket, och jag kom på hur roligt det är att arbeta inom golfen, säger Matz. 

Av en ren slump fick han vid den här tidpunkten ett samtal från en gammal kompis i ett helt annat ärende men när kompisen fick höra talas om planerna för Gumbalde blev han intresserad. 

Kompisen hette Johan Bergner, som var en av fyra delägare i Gotlandsfabriken. De var på jakt efter hotellprojekt att investera i.

Det nya gänget på Gumbalde: Henrik Jakobsson (Gotlandsfabriken), Matz Bengtsson, Niclas Johansson (Gotlandsfabriken), Johan Klingvall (Gotlandsfabriken), Johan Bergner (Gotlandsfabriken), Pierre Fulke och Adam Mednickson.

– Så det började med att de skulle kliva in lite grand i hotellprojektet men det slutade med att de köpte alltihop. Både hotell och golfbana. Hela anläggningen, säger Matz som också har en liten aktiepost.

Matz Bengtsson klev på som VD första maj. Två månader senare köptes Gumbalde av Gotlandsfabriken Invest.

Behov av uppdatering

Gumbalde är en anläggning som de senaste åren fört en tynande tillvaro. Verksamheten har bestått av en golfbana och ett hotell, där framför allt banan var i behov av en uppdatering.

– Den var lite kantstött, som Matz säger.

Detta insåg redan de förra ägarna som givit Pierre Fulke i uppdrag att uppdatera banan redan förra hösten. Den börjar byggas om nu i höst.

– Personalen på anläggningen är duktig men de har haft för snåla resurser för att kunna göra något riktigt bra av det. Men potentialen är otroligt hög, tycker Matz.

I samband med Gotlandsfabrikens köp av Gumbalde byter anläggningen både namn och inriktning. Gumbalde Resort blir det nya namnet och eftersom ordet Golf saknas i namnet antyder det kanske något om riktningsförändringen. För allt kommer inte att handla om golf på Gumbalde i framtiden. Man söker en bredare publik: Padelbanor ska stå klara nästa år och ett poolområde ska byggas i anslutning till hotellet. Och hotellet ska byggas ut.

Padel och mountainbike

I slutet av augusti köptes också mark in som (eventuellt) ska användas till en mountainbikebana. Så i den framtida golfshoppen, som också är under planering, kommer det alltså inte bara att finnas klubbor, bollar och skor till försäljning – där ska också hyras ut padelracketar och cyklar.

– Jag skulle säga att detta är till två tredjedelar ett besöksnäringsprojekt och till en tredjedel ett golfprojekt. Det vi ser framför oss är en attraktiv resort med ett antal aktiviteter, bland annat en fantastiskt bra golfbana, säger Matz.

Dock är banan det första man satsar på. Henke Johansson har rekryterat som banchef. Han kommer närmast från Visby GK där han var banchef medan Petter Lindblad var VD. Henke har också varit vice banchef på Bro Hof och banchef på Sigtuna.

– Det första vi gör nu är att bygga om banan. Den första oktober inleds första etappen av golfbanerenoveringen. Det blir mestadels arbete runt hotellet. Vi ska bygga ett helt nytt hål, fem nya greener, vi ska flytta och uppdatera drivingrangen, bygga bevattningsdammar… det är mycket som ska göras redan i höst men det ska inte påverka banan till nästa år. Vi ska ha 18 hål öppna under nästa säsong. Så vi delar upp det i två etapper.

Samtidigt som detta pågår funderar en landskapsarkitekt över resortområdets planering.

– Vi ser över flödet för att kunna avgöra var saker ska ligga för att fungera i flödet: Parkering,  reception, butik…Vi ska renovera restaurangen för att ta kunna ta emot fler gäster och hålla högre standard. 

Ny pool

Under vintern renoveras hotellet där de rum som saknar dusch och toa ska få högre standard. Samtidigt ska ett helt nytt poolområde byggas. 

– Det ska stå på plats nästa sommar, säger Matz. Vi jobbar med en arkitekt som också tittar på en helt ny hotelldel.

I dag finns det 33 rum men när det renoverats kommer det bara att återstå 26 rum med 60 bäddar.

– Målet är att ha 200 bäddar, säger Matz. Dels i hotellrum men också i en stugby.

Målsättningen med den nya golfbanan – för det blir en ny bana! – är inte att konkurrera med Kronholmens gäster, alltså de som Matz kallar för ”hard core-golfarna”. 

Knallgrön bana

– Det vi bygger är en knallgrön resortbana som ska vara fantastiskt kul att spela. Pierre och Adam har skissat sedan i vintras och det har tagit fart på allvar nu. Fokusorden är grönt, tydligt, snygga klipplinjer, kul att spela.

– Det som är häftigt är att vi får ett rätt unikt område runt hotellet och restaurangen. 18:e green kommer in precis vid hotellet och hål 1 och hål 10 delar tee precis vid uteserveringen. Och bara ett par meter bort kommer nians green in. Tänk dig det med lite vattenspeglar och parkmiljö. Golfen blir fantastiskt. Pierre är otroligt duktig på att hitta lösningar genom att dra om befintlig sträckning.

Berätta om era tankegångar och ambitioner med banan?

– En resortbana får inte vara för svår och krånglig, det ska vara mer fokus på glädje. Det är mycket vatten men inga tvärgående hinder som gör det knepigt för medelgolfare. Man ska inte behöva slå en bra drive och ändå se bollen rulla ned i en bäck som korsar fairway. Vi har några fantastiskt roliga par 3-hål. De är inte långa men tricky. Det är mycket dammar och väldigt grönt. Så vi satsar på bevattningen.

Var ska ni få vatten ifrån?

– Vi har en vattendom så vi får ta vatten från de bäckar som kommer in till Gumbalde. Vi fyller våra dammar på våren. Men vi ska ha en bra bevattningslösning som gör att vi inte behöver vattna mer än nödvändigt. Nu när vi gör en satsning så är det viktigt att den är hållbar. 

Hur mycket investeras i anläggningen?

– Mellan 30-35 miljoner.

Blir det några helt nya hål?

– Det blir några nya hål, men i grunden gör vi som på Kronis – man gör en ny bana ovanpå den gamla. 

Men sträckningen blir ungefär likadan?

– Nja, ett antal hål har samma sträckning men vi får bort 1,5 kilometer transportsträcka mellan hålen. Det blir bättre lösningar när man ska gå från green till nästa tee. Det är ju en halvtimme bara det. Banan kommer att få par 70.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …