Hem Banor & klubbar 30 golfklubbar drabbade av inbrott: ”De är ute efter kontanter.”

30 golfklubbar drabbade av inbrott: ”De är ute efter kontanter.”

Den här sommaren har en rad svenska golfklubbar drabbats av inbrott.
Golfbranschens sammanställning visar att uppemot 30 golfklubbar haft påhälsning av tjuvar.

Vilka som ligger bakom är det ingen som vet eftersom få av gärningsmännen som grips.

– Vi hade ju ett spektakulärt inbrott på Vasatorp nyligen där man jagade tjuvar över stock och sten. Men de tog dem inte, säger Robert Loeffel, polisens presschef i region Syd (Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län). Väktaren fick kontakt med tjuvarna som stannade och hotade honom med kofot. Vi spårade med hund men de kom undan.

Att tjuvarna söker sig till golfklubbar är logiskt:
– Tjuvarna vet ju att det är full aktivitet nu på golfbanorna och de är oftast ute efter kontanter. De finns nog en del utländska ligor som åker runt men det är nog också lokala förmågor. Vanliga missbrukare som söker sig dit där de vet att det finns pengar. Det är ju inte shopparna som drabbas utan kanslierna.

– Så det är tydligt att det är kontanter man är ute efter. Golfutrustning har ju inget andrahandsvärde. Det behöver inte vara en utländsk liga heller, det kan vara en inhemsk konstellation.

– När det handlade om de upprepade inbrotten på golfklubbar i Skåne i juli, där kan man ju misstänka att det är samma personer som specialiserat sig på just golfklubbar. Det är lite för bra för vara en tillfällighet. Där följer inbrotten ett geografiskt mönster så det är säkert något gäng som specialiserat sig på just golfklubbar. Alla har ju larm men det tar ju tid innan vi hinner fram. Om banan ligger ute på landet handlar det om 15-20 minuter. Det räcker om de är ett gäng och har ett sätt att ta med sig kassaskåpen på.

Men oftast handlar det om rätt små pengar. Varför tar man en sådan risk för relativt små pengar?
– Man är beredd att ta risken. Risken jobbar man alltid med. De tycker det är värt mödan. De kanske råkar ut för fyra klubbar utan pengar men på det femte får man desto mer.

Det bästa sättet att skydda sig är att sluta befatta sig med kontanta pengar.

– Det bästa är ju att ha en kontantlös verksamhet, egentligen. Ta Växjö Lakers, de har en helt kontantfri arena. Det går bara att betala med kort eller Swish. Kan man nå dit är det inte intressant för tjuvarna. Även bankrånen har ju gått ned eftersom man inte längre förvarar kontanter på bankerna. Så det är ett tips till alla golfklubbar. Hade det inte funnits kontanter hade de inte gjort det här.

Under en period drabbades södra Sverige av en upprepade inbrott i skolor men den ligan är sprängd.
– Och efter det har vi knappt haft ett inbrott. Det är helt lugnt, säger Robert Loeffel.

Generellt har man de senaste månaderna sett en nedgång av inbrott.
– Det är lite lugnare i år. Vi har ju infört gränskontroller och det verkar som att det lugnat ned det lite.
Det är en gissning vi gör.

Här är sommarens alla inbrott på golfklubbar:

4 maj, 2016: Sala GK
Det automatiska inbrottslarmet fick polisen att åka ut till Sala GK två nätter i rad. Under tisdagsnatten hade en ruta till restaurangen slagits in.
– Vi tror att de kan ha fått med sig alkohol, säger Ivan Åslund på polis. Påföljande natt stod ett fönster på vid gavel när polis kom till platsen.

11 maj: Tofta GK
Inbrott i klubbhuset. Förutom golfbollar och kontanter stals 500 greenfeebiljetter. Tjuvarna slet loss ett fastskruvat förvaringsskåp. Tjuven eller tjuvarna kom också över 240 kronor i kontanter och 50 golfbollar.

10 juni: Fullerö GK
Under natten bröt sig gärningsmännen in i Fullerö GK:s klubbhus genom att krossa en ruta. Väktare var på plats några minuter senare men då var klubbhuset tomt. Polisen fick kännedom om inbrottet vid 04.15.

13 juni: Gripsholm HGK
Inbrott på Gripsholms Golfklubb. En brandsläckare användes för att forcera två dörrar. Polisen genomförde en brottsplatsundersökning på måndagen och kunde konstatera att ett kassaskåp försvunnit. Vidare saknades nycklar, klockor, bankkort och kontanter.

15 juni: Nässjö GK
Nässjö golfklubb hade inbrott under natten. Gärningspersonen krossade ett fönster och bröt upp en dörr för att ta sig in i lokalen.

16 juni: Värnamo GK
Golfutrustning till ett värde av cirka 100 000 stals ur ett förråd på Värnamo Golfklubb.
Utrustningen förvarades i en vagnbod med låsta plåtdörrar gallerförsedda skåp med lås. Någon tog sig in med nyckel och klippte upp låsen. Tjuvarna inriktade in sig på de nyaste sakerna. Veckan innan skedde ett liknande inbrott.

19 juni: Hofors GK
Inbrott på Hofors golfklubb – en låst innerdörr från ett omklädningsrum hade brutits upp. Tjuvarna fick med sig pengar.

20 juni: Gävle GK
Inbrott på Gävle golfklubb – polisen kontaktades av ett vaktbolag som befann sig på Gävle golfklubb efter ett inbrottslarm. Någon hade krossat en ruta och tagit sig in i lokalerna men troligtvis blivit skrämd av något. Inget hade stulits.

1 juli: Kävlinge GK, Barsebäck G&CC
Kävlinge golfklubb hade inbrott natten till fredag. Gärningsmännen tog sig in i klubbhusets restaurang. De förstörde en dörr, slog sönder saker och tog med sig en dator och pengar. En timme senare gick larmet även på Barsebäcks G&CC.

2 juli: Vellinge GK
På lördagsmorgonen gick larmet på Vellinge golfklubb. Tjuvarna stal ett kassaskåp på kontoret och kom över 100 000 kronor enligt Calle Thelin, klubbchef.

3 juli: Örestad GK
Natten mot söndagen gick larmet på Örestads GK. Gärningsmännen slog in en ruta och tog sig in i lokalen. Tjuvarnas byte blev två telefoner, men inga datorer saknas.

4 juli: Barsebäck G&CC, Bokskogen GK, Halmstad GK, Falkenberg GK
Natten mot måndagen drabbades Barsebäck G& CC av inbrott. Gärningsmännen krossade en ruta för att ta sig in i lokalerna och tog med sig ett kassaskrin. Det var fjärde natten i rad som en skånsk golfklubb drabbades av inbrott:
– Vi tittar naturligtvis på samband. Det är ovanligt att det sker inbrott på flera golfanläggningar på så kort tid, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma, till Sysvenskan.
Bokskogens GK tog sig tjuvarna in via restaurangen och gick igenom kassan vid baren. Fem dörrar bröts upp och en gallervägg skadades. Tjuvarna hade försökt få med sig ett kassaskåp på 300 kilo, men fick ge upp.
– Det känns som att det är samma liga. De riktar bara in sig på kassaskåp, aldrig på golfutrustning i shopparna, säger klubbchef Thomas Ahlberg.
Falkenbergs GK drabbades också av inbrott natten mot tisdag. Vid 03.00 gick larmet till vaktbolaget. När de kom fram kunde de konstatera att någon hade brutit sig in.

8 juli: Östra Göinge GK
Östra Göinge GK utsattes för ett inbrott där tjuvarna kom över drygt 10 000 kronor. Ett kassaskåp togs ut genom en vägg.

10 juli: Elisefarms GC
På Elisefarms GK försvann ett kassaskåp innehållande 50 000 kronor.

12 juli: Alvesta GK
En kassapparat stals vid ett inbrott på Alvesta GK. Den innehöll en liten summa växelpengar.

12 juli: Bosjökloster GK
Bosjökloster GK fick kassaskåpet stulet när någon bröt sig in genom entrédörren. När väktare kom till platsen var tjuvarna borta.Kassaskåpet innehöll 7 000 kronor i kontanter samt greenfeecheckar.
Kassaskåpet återfanns senare uppbrutet på en åker utanför Eslöv.

13 juli: Götaström GK
Natten mellan 11 och 12 juli bröt sig någon in via ett fönster hos Götaströms Golfklubb och stal en telefon.

15 juli: Falköping GK
Falköpings Golfklubb har under natten haft inbrott. Det var en väktare som upptäckte det vid 02-tiden.

23 juli: Tomelilla GK
Under fredagsnattens utlöstes inbrottslarmet på Tomelilla GK. Väktare kunde då konstatera att någon brutit sig in i klubbhuset. Polis använde en hundpatrull och spårhunden fick spår som slutade direkt utanför lokalen. Tjuvarnatog sig in i klubben genom att bryta upp en dörr.

25 juli: Vasatorp GK
Flera gärningsmän bröt sig in på Vasatorp golfklubb utanför Helsingborg. En väktare upptäckte dem, och blev överfallen. Inbrottstjuvarna flydde från platsen i en bil. Väktaren följde efter, men blev frånkörd av flyktbilen. Väktaren fick framrutan på sin bil sönderslagen med en kofot av gärningsmännen. Flyktbilen hittades övergiven senare på morgonen. I den fanns ett kassaskåp som gärningsmännen inte lyckats få upp.

25 juli: Marks GK
Utrustning för 200 000 stals vid ett inbrott på Marks GK. Någon eller några bröt sig in i en bod där klubbens medlemmar förvarar utrustning i låsta burar. Förövarna bröt upp ett 20-tal förråd.

31 juli: Torshälla GK
Inbrott på Torshälla golfklubb: Väktare upptäckte på söndagens morgon att en ruta i en dörr till Torshälla golfklubb krossats under söndagsnatten. Klockan var 05.55 när polisen larmades till klubben.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Satsning på modern teknik och idrott i centrum när A6 ändrar kurs

För fyra år sedan var Niklas Eriksson på väg att inte bara byta jobb – han funderade på at…