Hem Folk John Cockin har gått bort

John Cockin har gått bort

John Cockin

Golfsverige har sorg.

John Cockin har gått bort efter en tids sjukdom. John var en av de verkligt drivande personerna i den svenska golfens utveckling från 1970-talet och till idag.

John var vid sin bortgång 84 år.

John Cockin kom till Sverige 1962 för att arbeta som golfinstruktör. I unga år hade han tävlat på den tidens Europatour och där vunnit två tävlingar.

I Sverige arbetade han på fem golfklubbar. Saltsjöbadens Golfklubb var den klubb han arbetade längst på. Han var klubbdirektör på både Ullna Golf & CC och Fågelbro Golf & CC.

John Cockin var PGA Swedens ordförande i sammanlagt 19 år. När John vid årsmötet på Hook 1997 avgick var det slutet på en andra sammanhängande period om 14 år som ordförande. Han var tidigare ordförande under åren 1994-1979. När John avgick som PGA-ordförande blev han föreningens första hedersordförande.

Faksimil från Svensk Golf, nr 4 1973.

Hans år som ordförande sammanföll med en expansiv period för svenska PGA. Föreningen gick från att medlemmarna utgjordes mestadels av PGA-instruktörer till att omfatta även framgångsrika playing pro’s med segrar i både Europa och USA. Startskottet för utvecklingen var ett avtal som SGF och PGA slöt 1983 rörande ”Öppen Golf”. John lyckades ena den svenska PGA-kåren att detta var rätt väg mot framgång. Och han skulle få rätt – med facit i hand vet vi att just detta beslut verkligen blev banbrytande.

I dag hyllas John Cockin av flera aktörer i den svenska golfen.

Svenska Golfmuseets hemsida beskrivs John Cockin som »den duktiga PGA-pron personifierad«.

»Bra lärare, duktig spelare, såg alla människor och hade en underbar humor. Johns fantastiska tal har öppnat många dörrar för PGA och svensk golfsport.«

Marcus Lindell, ordförande, och Johan Hampf, VD, på PGA Sweden skriver på föreningens hemsida:

»John med sin positiva, karismatiska personlighet, höga kompetens och starka vilja, var en viktig drivkraft inom svensk golf och PGA under många år. Saknaden är redan stor. 

John var ordförande i PGA under hela 19 år fram till 1997. John tillsammans med Christer Lindberg och Karl-Axel Lunell, var starkt bidragande till den viktiga utveckling som PGA genomgick under 70- och 80-talet. Från att medlemmarna nästan bara bestod av PGA-instruktörer till att svenska PGA-medlemmar började vinna tävlingar på såväl Europatouren som USA-touren.

Under Johns ordförandeskap fick PGA ett nytt samarbete med SGF som bland annat bidrog till avtalet rörande ”Öppen Golf” 1983. John lyckades ena hela svenska PGA-kåren att detta avtal var vägen till framgång. Med facit i hand vet vi att just detta beslut verkligen var banbrytande. Till exempel startades Swedish Golf Tour för såväl damer som herrar, med SGF och PGA som lika ägare via Svenska Golftourerna AB.

John var en karismatisk person som aldrig hade långt till skratt. Alltid med golfen och PGA nära hjärtat. Han var den duktiga PGA-pron personifierad. Bra lärare, duktig spelare, ser alla människor och har en underbar humor. Johns fantastiska tal är öppnat många dörrar för PGA och svensk golfsport.

Våra tankar går nu i första hand till Johns familj samt hans nära och kära.

Vi minns John för den varma person han var, för allt han gjort för PGA och för svensk golf.«

Läs fler relaterade artiklar
Läs mer av Golfbranschen
Ladda fler i Folk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ludvig Åberg skänkte 50 000 kronor till Eslövs juniorer

Ludvig Åberg utsågs till årets nykomling på Idrottsgalan. Därmed fick han även motta Hejap…