Hem Banor & klubbar Golfklubbens vinterklipp: ”Drar in lika mycket på skidåkning som på golf”

Golfklubbens vinterklipp: ”Drar in lika mycket på skidåkning som på golf”

Saltsjöbadens Golfklubb skidspår

För Saltsjöbadens Golfklubb gör det inget om våren tvekar och vintern dröjer sig kvar ett tag till.

Inte ekonomiskt i alla fall.

Hittills i år har klubben tjänat uppemot en miljon kronor på skidåkning.

– Ja, i år kommer det att bli ett fantastiskt tillskott i klubbkassan. Det här ju väldigt spännande, säger Robert Karlsson som är klubbchef på Saltsjöbaden.

– Men det bästa är att vi skapar ett otroligt bra klubbliv på Saltsjöbaden. Det är en stor fördel. Vi har skidåkning på vintrarna och en skridskobana vid ettan. Sedan har vi cykelspår, golfbana och löpspår på sommaren. Så det är som en aktivitetsplats.

Hittills i år har 5 000 skidåkare betalat 140 kronor per person för att åka i klubbens pistade skidspår. 

– Och utöver det har vi sålt 700 årskort, berättar Robert Karlsson. Det är ju väldigt många som åker skidor i dag. Det har ökat de senaste åren.

Saltsjöbadens Golfklubb erbjuder, till skillnad från andra klubbar i Stockholm, skidåkning på konstsnö. Därför gör det inte så mycket om det är plusgrader ute. Det finns fler klubbar i Stockholm som erbjuder skidåkning men då på natursnö. 

– Just nu har vi ett halvmetertjockt snötäcke, berättar Robert. Nu smälter snön runt omkring och fortsätter det så här, då har vi snart ett skidspår och helt grönt runt omkring.

Han tror att det bara är ett fåtal klubbar i landet som har konstsnöanläggningar. 

Pistmaskin.

– Jag vet att det finns i Gränna och jag har för mig att de sa att de omsätter mer på skidspåret än på greenfee, säger Robert. Och det gör ju vi också om man ska väga det mot kostnaderna. 

Konstsnöanläggningen installerades för sex år sedan och var i bruk i tre år innan driftsbolaget, som ägdes gemensamt av Saltsjöbadens Idrottsförening och Saltsjöbadens Golfklubb, gick i konkurs.

– Det kom ju ett par gröna, varma vintrar i följ då, säger Robert. Då fanns det ju inga intäkter alls, bara kostnader för man hade ju lånat pengar för att kunna lägga ned vattenrören som man har till snökanorna. Det är ju lite speciella. 

Saltsjöbadens Golfklubb köpte konkursboet och driver nu Saltsjöbadens Skidarena för tredje året i rad. 

Skidspåret som erbjuds är, fullt utbyggt, 2,4 km långt. Hela slingan är elbelyst vilket gör att man kan åka även tidiga morgnar och på kvällen.

Klubben har öppet i klubbhusets restaurang under lördagar och söndagar. Där finns även en skiduthyrning.

Skiduthyrning i restaurangen.

– Vi har 40 par skidor från Atomic där med pjäxor och stavar. Första helgen hyrde vi ut 27 par skidor. På lördag har vi skidprovardag på klubben tillsammans med Länna Sport. Så då kommer fem skidmärken så att folk ska kunna testa. Vi räknar med mycket folk. 

Skulle du rekommendera fler klubbar att satsa på konstsö?

– Har man pengar på kontot så man slipper låna, då skulle man kunna titta på det. Men har man inte det så är det tveksamt. Då borde man tänka över det. Det är en kostnad att lägga ned rören och de ska ligga ganska långt ned. Det är en investering på tre, fyra miljoner att lägga ned rören så att man kan få tre snökanoner att snurra. Snökanonerna kostar ytterligare 1,5 miljon. Så det är mycket pengar. Men har man mycket folk i närheten är det en bra grej, absolut. Men vi skulle inte dra runt det om vi inte hade ideella eldsjälar, Erik och Lasse, som kunde hjälpa till och sköter allt. Skulle du ha personalkostnader så är det riskfyllt direkt. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu får gamla golfbanan nytt liv – som våtmark: ”En rik miljö för friluftsliv och rekreation”

Kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i Kristianstad har fattat beslut om planuppdrag för at…