Hem Marknad & media Därför bröt förbundet med Stenson – nu vill man förtydliga bakgrunden till beslutet

Därför bröt förbundet med Stenson – nu vill man förtydliga bakgrunden till beslutet

Gunnar Håkansson generalsekreterare på Svenska Golfförbundet

Svenska Golfförbundet förtydligar i dag sin motivering till att man valde att bryta sitt samarbete med Henrik Stenson – ett beslut som har både risats och rosats.

”Idrottsliga frågor är grunden till att SGF inte förnyar samarbetet med majorsegraren. LIV Golf riskerar att urholka tävlingsgolfens ekosystem, där spelare kan ta sig från klubb upp till högsta världselit.”, skriver man i ett mejl som går ut till golfklubbarna och som är signerat Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare.

Att man nu går ut med ett förtydligande beror på att man upplever att det skett en del missförstånd och felaktigheter i de diskussioner som förts sedan beslutet blev känt.

”Vi är nu måna om att förtydliga bakgrunden till beslutet och vad det innebär”, skriver Gunnar Håkansson.

Här är förklaringen i sin helhet:

”Svenska Golfförbundet (SGF) har under många år haft ett uppskattat samarbete med Henrik Stenson och hans stiftelse Henrik Stenson Foundation. Henrik har varit paragolfambassadör i Sverige och värd för en internationell juniortävling tillsammans med Fanny Sunesson.

Vi vill tacka Henrik för allt han gjort för golfen under de här åren, där han bidragit med både ekonomiska resurser och ett stort engagemang. Henrik är en idol och förebild för många, som Sveriges främsta herrgolfare genom tiderna. Hans framgångar har gett oss otroliga golfupplevelser. Hans prestationer är för evigt inskrivna i svensk golfhistoria och han är en värdig medlem i Sveriges Golf Hall of Fame.

Förnyar inte samarbetet

SGF har dock beslutat att inte förnya Henriks ambassadörskap för paragolf och kommer heller inte längre samverka kring juniortävlingen.Beslutet ska inte tolkas som kritik mot Henrik Stenson som person. Vi har heller inga synpunkter på hans val att spela LIV Golf. Men det valet gör att han inte längre är rätt som ambassadör och partner till SGF.

Vi vill också vara tydliga med att detta beslut inte kommer leda till att SGF drar ner på vår paragolf- eller juniortävlingsverksamhet. Den kommer att fortsätta i samma omfattning som tidigare.

Idrottsliga frågor bakom beslutet

Beslutet bygger på en idrottslig grund. SGF anser att LIV Golf är ett hot mot idén att det ska vara idrottslig prestation som gör att spelare tar sig till nästa nivå inom golfen.

LIV Golf är organiserad som en uppvisningsserie dit spelare inte kan ta sig via ranking, kval eller uppflyttning. Inträde sker via inbjudningar. Det anser vi är negativt för idrottens utveckling, både i Sverige och internationellt.

Det rimmar heller inte med det synsätt på tävlingsgolf som är förankrat i de styrdokument som är beslutade av förbundsmötet och utgör ledstjärna för förbundets verksamhet.

Elitidrott ska gynna prestation

Svensk golf är del av ett internationellt ekosystem där bland annat klubbar, distrikt, förbund, skolor, PGA, tourer gemensamt verkar för att utveckla spelare mot toppen.Tävlingar på alla nivåer är en självklar del av detta ekosystem. En junior som vill satsa på golf kan idag börja sin resa i en golfklubb och därifrån steg för steg, baserat på sin prestation, spela sig uppåt i toursystemet och ut i världen.

Spelarna i världstoppen blir förebilder och bidrar till stolthet i Golfsverige när de tar hem pokaler och medaljer. För att ta sig dit har de tränat hårt, kämpat sig igenom kval och klättrat upp för tävlingstrappan, från klubb upp till högsta internationella nivå med världstourer, majors, OS, Ryder Cup och Solheim Cup.

När vi tittar på dessa tävlingar vill vi veta att de bästa spelarna är där. Annars minskar värdet och de blir ointressanta.

Hotar att urholka internationell tävlingsgolf

Att värna om golfens utveckling är förbundets uppgift. Det ekosystem vi tror på och står för utmanas nu av LIV Golf, en plattform med enorma finansiella resurser som står helt utanför systemet och där idrottslig prestation inte är i fokus.

Det anser SGF vara långt ifrån den tävlingsidrott vi vill bedriva. När de rekryterar några av de bästa spelarna, som då lämnar den idrottsliga tävlingstrappan, hotar det att urholka värdet på golfens största tävlingar. Risken är då att klubbar, förbund, landslag, skolor, PGA, tourer och andra beslutande organ inte vet var man ska satsa, då vägen uppåt blir otydlig.

De stora förlorarna är inledningsvis alla unga lovande spelare som inte får chans att nå sin fulla potential. Återväxten uteblir och tävlingstrappan hänger inte ihop, något som golfsporten kan förlora mycket attraktionskraft på.Mot denna bakgrund är det inte möjligt för oss att ha en ambassadör och samarbetspartner som samtidigt representerar LIV Golf.

Tack för ett gott samarbete

Återigen ett stort tack till Henrik för vårt uppskattade samarbete genom åren. Vi välkomnar också beskedet om att han via sin stiftelse kommer att fortsätta sitt engagemang via egna tävlingar för paragolfare och juniorer.Ju fler som bidrar till idrottens framtid och utveckling desto bättre – oavsett om det är inom ramen för förbundets verksamhet eller via enskilda initiativ.”

Svenska Golfförbundet
Gunnar Håkansson, generalsekreterare

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…