Hem Banor & klubbar Klubben vill bygga om bana och klubbhus – för 35 miljoner

Klubben vill bygga om bana och klubbhus – för 35 miljoner

Ett golfhål på Täby Golfklubb

Täby Golfklubb presenterar i dag planer på att bygga om banan inklusive träningsområdet och klubbhuset. Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna tillsammans behöver bidrar med tio miljoner. 

Aktieägarna ska rösta om saken i november. Då avgörs om satsningen ska bli verklighet, eller inte.

Nyligen hölls ett första informationsmöte där styrelsen med ordföranden Mats Nordqvist och klubbchefen Robert Edholm berättade om planerna.

Cirka 200 av klubbens 1100 aktieägare, tillika medlemmar, deltog.

Täby Golfklubb bildades 1968. Klubbhuset är äldre och var från början ett bostadshus. Det har stått på Skålhamra gårds mark i nästan 100 år, ståtligt högt uppe på en höjd med utsikt över Vallentunasjön.

Huset är både eftersatt vad gäller underhåll och illa lämpat för att driva restaurangverksamhet. Klubben vill därför totalrenovera huset. Arkitektens förslag är att bygga till två flyglar för att skapa större sociala ytor och en modern restaurang med plats för 100 sittande gäster. Kostnaden för det skulle bli cirka 25 miljoner kronor.

Banan är en av de vackrast belägna i Stockholmsområdet, intill Vallentunasjön. Efter 50 år behöver den nu uppgraderas utifrån devisen ”förädla, förbättra, förfina”. Banarkitekt Johan Benestam har tagit fram ett förslag där hål 12-18 prioriteras i första etappen. Kostnaden för detta skulle bli cirka 7 miljoner kronor.

– Täby Golfklubb är en oslipad diamant! Vi i klubben strävar efter att leva upp till värdeorden trivsel, gemenskap och kvalitet för att bli en klubb med positiv medlemsutveckling även i framtiden, säger ordförande Mats Nordqvist. 

Till ovanstående ska läggas en planerad upprustning av övningsområdet inklusive korthålsbanan. Total kostnad beräknas till 35 miljoner kronor varav 25 miljoner ska lånas upp inom banksektorn.

Kontakter med banker har visat att det krävs en ekonomisk insats av aktieägarna också. Drygt 1 100 personer är aktieägare och därmed delägare i marken på Skålhamra som ägs av bolaget Täby Golf AB. De behöver bidra med tio miljoner kronor. Efter ytterligare ett informationsmöte i höst går medlemmarna till beslut på en extra bolagsstämma i november för att kunna gå vidare med planerna.

Senast i januari 2023 måste minst 87 procent av aktieägarna ha förbundit sig att erlägga den extra avgiften för att det ska bli ekonomiskt möjligt att genomföra planerna. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Satsning på modern teknik och idrott i centrum när A6 ändrar kurs

För fyra år sedan var Niklas Eriksson på väg att inte bara byta jobb – han funderade på at…