Hem Banor & klubbar Vändningen: Hånad golfbana får ett lyft när fastighetsbolag storsatsar

Vändningen: Hånad golfbana får ett lyft när fastighetsbolag storsatsar

Solbacka

När Solbacka öppnade 1991 blev banan känd som Sörmlands sämsta bana.

Det var inte helt oförtjänt och möjligen kan det ha haft något att göra med det faktum att det i faktarutorna står: »Arkitekt okänd«.

Det som mötte spelarna på den tiden var en skog av out-pinnar mellan hålen och en routing som, om man ville vara diplomatisk, kunde beskrivas som en säkerhetsrisk.

Det har förstås hänt en hel del sedan banan öppnade. Banan har visserligen inte genomgått någon stor ombyggnad eller övergripande renovering men bit för bit har de värsta svagheterna suddats bort, trots att klubbens existens emellanåt balanserat på ruinens brant ibland.

Och nu står banan – och klubben – inför en spännande framtid.

2021 köptes fastigheten i Solbacka, granne med banan, av Sisyfos som håller nu håller på att göra en storsatsning på att blåsa liv den byn och dess gamla ökända internatskola (som kanske är mest ökänd för att vara skådeplatsen för Jan Guillous Ondskan).

Sisyfos är ett företag som utvecklar fastigheter på mer eller mindre övergivna platser i mindre samhällen och byar. Wenngarn mellan Stockholm och Uppsala är ett exempel. Kaggeholm på Ekerö och Dragon Gate i Älvkarleby är två andra exempel.

Sisyfos håller just nu på att bygga bostäder och utveckla det gamla läroverket i Solbacka till en destination och ett nytt bostadsområde – ett arbete som pågått i två år och där den första etappen öppnade förra året.

Solbacka var ett internat och läroverk fram till 1970-talet då det förvandlades till en konferensanläggning i landstingets regi.

Golfbanan som byggdes var tänkt att vara en del av aktivitetsutbudet men konferensanläggningen föll i träda. Golfklubben flyttade till Grytsbergs Säteri 2012–2013 och bytte namn till Gnesta Golfklubb. Sedan flyttade den tillbaka till Solbacka igen bara för att ett år senare återigen husera i Grytsberg.

Jo, det var lite cirkus ibland. Även klubbens namn har skiftat. Men nu verkar läget ha stabiliserats.

Sisyfos har byggt ett nytt modernt klubbhus åt golfklubben med reception, shop, gym, studio och omklädningsrum. Dessutom driftar klubben anläggningens padelbanor.

– Det var ju lite lustigt, säger John Held Barkskog är klubbchef på Solbacka. Klubben startade förra säsongen i Grytsberg och avslutade den i klubbhuset på Solbacka där vi nu är hyresgäster hos Sisyfos. Vi har ett bra läge nära första tee och nära den kommande övningsgreenen och rangen. Och vi ligger också nära restaurangen, Solbacka Krog & Rum.

Hotellet, som öppnade förra sommaren, har 35 dubbelrum.

John Held Barkskog började som pro på klubben för två år sedan och tog över som klubbchef i år efter Stefan Lindell. Han blev den förste anställde klubbchefen i Solbackas historia när han tillträdde 2021.

– Det har hänt mycket de senaste åren, säger John. Vi gör små justeringar hela tiden. Vi fick en banchef för fem år sedan som heter Jonny Eklund och klubben gjorde en liten satsning när man anställde Stefan som klubbchef för ett par år sedan.

John beskriver Solbacka som en skogs- och parkbana i vacker miljö.

– Den är ganska kort och trixig med små greenområden. Den är par 70 och mäter 5 154 från gul (tee 54)respektive 4 506 från röd (tee 45). Den är ganska smal från tee och greenområdena är ondulerade. Den är teknisk åt det gamla hållet…

Han tror att banan nu går mot en ljus framtid.

Solbacka by utvecklas och det kommer att ge golfbanan ett lyft, tror klubbchefen.

– Vi har haft det ganska tufft med ekonomin men vi har en 3-årsplan vi följer för att vända det, och vi ser det som en stor möjlighet nu när Sisyfos har kommit hit. Det blir lite mer som en resort. Vi är två hyresgäster just nu – vi som golfklubb och sedan en restauratör, Axellent. Men det ska komma fler. Tanken är att det ska bli ett aktivitetscentrum med bland annat gym, yoga och padel. Vi är i en uppbyggnad och jag vågar lova att vi inom några år har en riktigt häftig anläggning.

Sisyfos vill förvandla Solbacka by till ett modernt samhälle på landet som lockar både fast boende, konferensgäster och weekendbesökare.

– Golfklubben är en viktig partner och del i detta eftersom det behövs aktiviteter för alla generationer, säger Emelie Åstrand som är projektledare på Sisyfos.

– Golfbanan ser vi som en stor resurs och så ser vi padelbanor, gym, friluftsliv och natur som andra tillgångar. Tanken är att Solbacka ska få 100 nya bostäder bland annat i elevhemmen med inflytt nu den 30 juni. I anslutning till till banan ska byggas hus som ska bli självförsörjande på el, värme och vatten.

Restaurang och hotell finns redan.

– Så man kan få en resortupplevelse med hotell och god mat men vi eftersträvar inte att bli en klassisk country club utan ett samhälle dit folk kommer av flera olika anledningar, för att jobba eller delta i aktiviteter. Men man kommer absolut att kunna få en härlig golfupplevelse.

Läs fler relaterade artiklar
Läs mer av Tommy Jeppsson
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Vilken golfklubb blir den 16:e att vinna Natur & Miljöpriset 2024?

Senast vann Emmaboda Golfklubb och året dessförinnan Loftahammar. Vilken klubb blir det i …