Hem Marknad & media De väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame

De väljs in i Sveriges Golf Hall of Fame

Pia Nilsson Göran Zachrisson Jesper Parnevik Hall of fame

I fjol lades grunden till Hall of Fame, med inval av sju legendarer inom svensk golf. 2023 väljs ytterligare tre högst förtjänstvärda personligheter in: Pia Nilsson, Göran Zachrisson och Jesper Parnevik. 

– Jag känner mig överraskad och djupt hedrad! Det betyder väldigt mycket för mig att det jag har gjort (och fortfarande gör) har haft en positiv inverkan på golfens utveckling i Sverige och övriga golfvärlden, säger Pia Nilsson.

– Det är fantastiskt kul att bli invald i Hall of Fame. Oavsett vilken karriär man håller på med är det ett bevis på att man gjort någonting som betyder något och som uppskattas av andra, säger Jesper Parnevik.

Den första av årets två Hall of Fame-ceremonier hålls på Svenska Golfmuseet på Landskrona Golfklubb tisdagen den 30 maj, då Göran Zachrissons och Pia Nilssons inval manifesteras. Pia, till vardags bosatt i Arizona, USA, samt Görans son Petter kommer att finnas på plats för att hyllas och hedras av särskilt inbjudna gäster.

Motiveringar till 2023 års inval

Pia Nilsson (1968) är en svensk pionjär inom den professionella golfen. Hon blev proffs 1982 och spelade på LPGA-touren i fyra år. 

Efter hemkomsten var hon under 1990-talet chef för de svenska landslagen, såväl damer som herrar, och har haft en avgörande betydelse för de enorma framgångar som svenska kvinnliga golfare fick under åren som följde – och har än idag. 

År 1998 blev hon första svenska att utses till kapten för det europeiska Solheim Cup-laget. Tillsammans med Lynn Marriott har hon formulerat en beprövad filosofi för spelarutveckling inom konceptet Vision 54. Pia Nilsson har haft ett tiotal majorvinnare i träning och återkommande räknats som en av de tjugofem bästa golfcoacherna i USA.
 

Göran Zachrisson (1938–2021) är sportjournalisten som haft en stor betydelse för golfsportens popularitet och utveckling i Sverige. Han var en mästerlig berättare med encyklopedisk kunskap i golfhistoria och ägde en djup insikt i golfspelets psykologi. 

Som TV-kommentator från världens stora golftävlingar var han oöverträffad. Påläst om spelare, golfbanan, omgivningen och kulturhistorien kunde han ge långa sändningar en nerv som ingen annan. Hans citat, en blandning av formuleringskonst och absurditeter, gav honom en roll närmast som rockstjärna bland tittarna. 

Efter att ha kommenterat The Open i 50 år fick han 2016 äntligen se en svensk spelare vinna, Henrik Stenson, något som rörde honom till tårar i direktsändning. Hans vänkrets bland världens golfpersonligheter var omfattande och han blev den första icke-britt som valdes till ordförande för Association of Golf Writers.
 

Jesper Parnevik (1965) kom efter en framgångsrik amatörkarriär att under åren runt millennieskiftet bli den klarast lysande stjärnan bland svenska professionella herrgolfare. 

Två gånger var han runner-up i The Open och han spelade tre gånger med stor framgång i det europeiska Ryder Cup-laget. Han var en pionjär bland europeiska spelare genom sitt val att spela på den amerikanska PGA-touren, där han segrade i fem tävlingar. År 1995 tog han som förste svensk hem Scandinavian Masters på Barsebäck inför en hänförd hemmapublik. Totalt har han vunnit tolv professionella tävlingar.

Jesper var en showman som kunde leverera golfslag som ingen annan, något som kan förklara hans ofta fina spel på linksbanor. Hans starka personlighet, medvetna klädval och vilja att ge publik och fans det lilla extra, har förärat honom en stark framtoning i golfvärlden.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Den vilda jakten på världens bästa golfbanor: ”Det började med Augusta …”

Totalt 207 banor har någon gång varit med på Golf Magazines ranking över de 100 bästa golf…