Hem Banor & klubbar Virtuella stängsel – golfklubb testar ny teknik med betande får på banan

Virtuella stängsel – golfklubb testar ny teknik med betande får på banan

Visby Golfklubb på Gotland blir först i Sverige att testa ett nytt sätt att hålla betesdjur på golfbanan – utan traditionella stängsel. Genom ett unikt samarbete ska så kallade virtuella stängsel testas på Kronholmen i sommar.

Projektet innebär att får släpps ut på Visby Golfklubbs naturområden – men utan att banpersonalen behöver inhägna ytorna med staket. I stället bär varje får ett gps-uppkopplat halsband som sänder ut ljudsignaler (och i sista hand en svag stöt) om djuret försöker lämna det digitalt inritade betesområdet.

Bakom projektet står Visby Golfklubb i samarbete med LRF, RISE, Ammor Gård, Protos AB, Coop Sverige, Svenska Fåravelsförbundet och Svenska Golfförbundet.

– Detta är ett mycket spännande och innovativt projekt som inte bara främjar biologisk mångfald, utan också förbättrar spelupplevelsen. Vi på förbundet ser fram emot att följa utvecklingen, säger Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet.

Fördelar för banan och naturen

Fårens närvaro innebär minskad maskinanvändning och ett lägre skötselbehov av svårtillgängliga områden. Samtidigt skyddas känsliga naturvärden och fornlämningar från tunga maskiner.

– Virtuella stängsel gör det lättare att växla mellan olika betesytor. Det minskar mängden parasiter i marken, vilket minskar behovet av avmaskningsmedel. Det är positivt för både djurhälsa och miljö, säger Torbjörn Svensson, fårbonde på Ammor Gård.

För golfklubben innebär det också potentiella vinster i spelupplevelsen.

– Genom att hålla ruffarna öppna med hjälp av får kan det bli lättare att hitta bollar – och kortare rondtider, säger klubbchef Anders [efternamn, om du har det].

Ett tekniksprång för lantbruket – testas i golfmiljö

Virtuella stängsel används redan i vissa delar av världen men har inte tidigare testats i komplexa, offentliga miljöer som en golfbana. Projektet pågår mellan 16 juni och 15 augusti 2025.

– Vår förhoppning är att detta kan bli en modell för fårskötsel i offentliga miljöer – som senare kan skalas upp till parker, skidbackar och andra rekreationsytor, säger Fredrik Sundblad på LRF Kött.

Tekniken bygger på gps och mobilnät, och styrs via en app där bonden ritar in betesområdet direkt på en karta i mobilen.

– Det här skapar en helt ny flexibilitet, både för djurhållning och markanvändning. Vi hoppas det kan bli ett steg mot mer svenskt naturbeteskött i butik, säger Majsan Pense, kategorichef på Coop Sverige.

Köttet från fåren på Visby GK kommer att säljas via Coop Gotland.

Under testperioden kommer forskare från RISE och SLU att följa projektet och samla in data.

– Vi vill förstå hur människor och djur samspelar i miljöer utan fysiska barriärer och se hur tekniken fungerar över en hel betessäsong, säger Per Nielsen, docent i etologi vid SLU och forskare på RISE.

Visby Golfklubb ser det som ett steg i det pågående hållbarhetsarbetet – och hoppas kunna inspirera andra klubbar. •

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Caddee lanserar ny tävlingsform – enkel, digital och lönsam för klubbarna

Caddee lanserar en ny tjänst som är tänkt att göra det enklare för svenska golfklubbar att…