Hem Banor & klubbar Daniel har startat en golfrevolution på sociala medier: ”Golfsvingen är inte svår!”

Daniel har startat en golfrevolution på sociala medier: ”Golfsvingen är inte svår!”

Daniel Ström är en kvart försenad till vår intervju. Men han ett giltigt skäl.

Det är nämligen så att det otänkbara nyss har inträffat. Daniel skulle bocka en klubba åt en kund, och…

– …den går av i stålet längst ner vid klubbhuvudet. Pang! säger det. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var ju fina klubbor, Cobras tourmodell, säger Daniel.

Problemet är att klubborna är några år gamla, Det är osäkert om klubbhuvudena finns kvar. Men Daniel har en gammal barndomskompis som jobbar på Cobras custom fitting-verkstad i Helsingborg så han hyser ett visst hopp om att problemet ska kunna lösas.

Men det var inte hans ”klubbmakande” den här artikeln skulle handla om. Utan om att Daniel de senaste åren varit en av de tränare som använt sig av den digitala och sociala kanaler för att bygga varumärke som tränare.

Svingen är enkel

Daniel Ström har sin bas på Ingarö Golfklubb. Men hans följare på Instagram och Facebook finns över hela Sverige. Via dessa plattformar missionerar han om att golfsvingen inte alls är så komplex och krånglig som många tror och vill göra gällande.

Det senaste klippet på Facebook har över 50 000 visningar och på Instagram har samma klipp 40 000 visningar. Klippet handlar om hur man slår längre genom att slå uppåt på bollen. Det är 38 sekunder långt.

– Det är sådant folk attraheras av nu för tiden. Det ska vara lite snabbare och lite kortare. Det gäller allt. Det får inte vara för långt och tråkigt. Det ska hända saker hela tiden. Det är väl lite det jag har plockat upp.

Sociala medier har inte bara förändrat hur vi lär oss spela golf, utan också de som lär ut spelet. Tränarna som lyckas i dag har ofta lika bra koll på storytelling och sökordsoptimering som på grepp, uppställning och rotation.

Daniel säger att han gör det för att han tycker det är roligt. Men innehållet på de sociala kanalerna är också varumärkesbyggande – och det går att omsätta intresset i nya kunder.

– Jag skulle säga att jag har nog en kund i veckan under högsäsongen som hittat till mig via mina filmklipp. De har sett mig på Instagram eller Facebook och sedan bokat en lektion. 

Somliga kommer långväga ifrån.

– Det var någon som bodde i norra Dalarna. Han hade kört nästan 50 mil för att ha lektion med mig. 

Ofta är det du själv som lägger ut tips men ibland filmar du också dina elever?

– Jag brukar lägga ut lite före- och efter-bilder på mina elever. Om jag har någon elev som alltid har slicat kan jag – kanske lite småkaxigt! – säga att ”det här garanterar jag att vi kommer lösa”. Och i nästan alla fall så lyckas jag lösa det. Det är det som jag tycker är så himla kul. Jag känner att jag hittat nycklarna som gör golfen enklare. Det är inte så svårt som vi tror att svinga en golfklubba och få bollen att flyga som vi vill i luften.

Daniel Ström har lärt ut golf sedan han var 19 år. Foto: Privat.

På tal om det – vad skiljer dig och din pedagogik från andra tränare?

– Enkelheten! Din kropp har redan en golfsving i sig. Precis som vi instinktivt kan snärta till med en handduk eller slå en yxa mot en vägg i golfuppställningen. Gör man det så kommer kroppen automatiskt flytta på höften. Axlarna kommer flytta sig, händerna kommer flytta sig. Man tar aldrig en yxa fel i baksvingen. Att det blir fel i golfsvingen beror på att många lärt sig fel. Jag fick till exempel lära mig att inte hålla hårt om klubban. Men släpper vi den enda kontakt vi har med klubban, då känner inte kroppen var klubban är. Då kan den hamna fel. 

– Jag säger att golfsvingen är riktigt enkel. Kroppen kan den. Du behöver inte stå och tänka på armbågar, armar och hur höften ska vridas. Har du fokus på rätt saker, då kommer kroppen att reagera och sätta fart på klubban ungefär som när du kastar en boll, slår med en mattpiska eller snärtar till med en handduk. Kroppen flyttar sig. 

Förstår och tror eleverna det här? 

– Absolut! Jag har jobbat länge men har inte alltid coachat på det här sättet. Förr coachade jag enligt den gamla skolan: ”man ska ha ett lätt grepp, man måste tänka på höften…” Jag var extremt teknisk och läste väldigt många böcker om golfteknik. Men den här förståelsen har vuxit fram successivt. Det är mitt liv att coacha golf – jag tycker det är så roligt och jag vill ge mitt absolut bästa. Jag vill så extremt mycket. Och jag har hittat lösningar och kan förklara på ett enkelt sätt som eleverna förstår.

Foto: Privat.

– När jag hade elever för 20 år sedan – kunde jag då garantera att jag löste en slice på första lektionen? Nej, absolut inte. Jag fick säga: ”Det här kommer ta tid”. Jag stod hela vintern och jobbade med en elev för att läradem hur de skulle svinga för att slå en svag draw. Resultatet blev på sin höjd att de slicade lite mindre. I dag löser jag det. Och det roliga är att jag ibland kan lösa det på första slaget. Jag går igenom vad de ska göra, de tar några svingar i luften och inom 3 till 5 slag kan de slå en lång fantastisk draw. Jag kan nästan med garanti lova att de kommer lyckas.

Du använder video. Hur har det förändrat ditt sätt och ditt arbete?

– Jag använder video för att eleverna ska se att känslan inte behöver stämma med det som faktiskt sker. Det blir väldigt enkelt att visa förändringen hos eleven. Eleven står och tänker jättemycket på att flytta på kroppen eller vrida på höften. Jag säger: ”nu står du så stadigt du kan, sätt fart på klubban och stå i balans i slutet. All hastighet vid bollträffen. Ta i ordentligt och håll i med händerna”. Och sedan tittar vi på videoklippet.

Din närvaro på sociala medier – hur växte den fram?

– Det var när jag jobbade ute på Sparren. Jag gjorde lite olika klipp. Anledningen var att man blir matad med instruktörer som pratar om olika positioner. Man måste tänka på armarna och höften. Till slut blev jag skogstokig för jag tycker de gör det så invecklat och svårt. Det finns inte någon som förklarar på ett enkelt sätt. Och då tänkte jag att det kanske är min livsuppgift – att jag ska nå ut med ett enklare sätt att se på golfsvingen, som nästan ingen annan pratar om.

– Egentligen handlade det inte främst om marknadsföring av mig själv, för att jag skulle få fler lektioner utan det var för att jag ville lämna ett litet avtryck. Lite som en golfrevolution. Kroppen har en naturlig rörelse. Alla kroppar har en egen naturlig rörelse. Sedan kan en person vara lite stel och någon annan har ont i högerfoten. har olika fysiska förutsättningar, olika styrkor och svagheter. Men när vi inte tänker på kroppen, det är då den här reaktionen kan komma med hjälp av riktigt enkla tips.

Ingen?

– Jag skulle säga att det finns två personer som kanske pratar lite om det här. Padraig Harrington säger det bra. Han säger sanningar om svingen, hur kroppen ska reagera. Jag tycker att han förklarar det på ett enkelt. Och så är det Tiger Woods… han menar att det är händerna som får kroppen att reagera. När vi gör något med händerna, då flyttar kroppen på sig. I golf har vi blivit lärda helt tvärtom. 

Du sa att du inte gjorde det för att du ska få med kunder. Men blev det ändå effekten att du fick det?

– Det blev så, absolut. Effekten har nog blivit den. Jag har haft elever som har tittat på alla mina klipp och följt mig under längre tid. Och då tänker jag att då har de nog satt de här grejerna som jag pratar om. Och så gör de precis tvärtom – alla de här vanliga felen och myterna. De tänker på att sträcka ut armarna riktigt ordentligt och så spänner de sig så att de blir helt stela och rörelsen blir onaturlig. Man tänker att de borde ha löst problemen om de sett alla klippen men det har de inte, bland annat för att de inte sett sig själva. 

Hur många lektioner ger du i veckan? 

– Mellan 35 och 40 lektioner under säsong. Förra säsongen var jag fullbokad från andra veckan i maj till slutet av augusti. Det var nästan lite för mycket för att jag ska orka vara riktigt taggad under varje lektion. Jag försöker hålla det på en nivå där jag känner att jag har full energi och alltid ger allt vad jag kan till eleverna. Det brukar väl ligga på 5 eller 6, max kanske 7 timmar per dag. Blir det mer än så kan det vara lite för mycket för att jag ska känna att jag har gett allt vad jag kan.

Du är inte rädd för att få kritik för att utlova enkla lösningar på ett komplext problem som golfsvingen?

– Golfsvingen är inte komplex. Den är enkel och naturlig. Men att träffa bollen rätt – det är svårt. Det kräver extremt mycket träning. Om det sitter en spik på väggen och du ska slå in den med en golfklubba. Då kan det vara svårt att träffa. Detta kan man blanda ihop med rörelsen. Du kan göra rätt rörelse men ändå missa bollen. För det kräver golfträning. Vi fokuserar på vad vi behöver justera. Inte på att starta med höften eller hitta positioner. 

Karriär & bakgrund: Daniel Ström

Foto: Privat.

”Som barn höll man ju på med hockey, tennis och alla möjliga sporter. Mycket skateboard och snowboard. Golf var inget för mig. Det var inte tufft nog. När jag var 14 satsade jag på tennis och snowboard. Då tänkte jag, det finns ju golfare som är 50–60 år och är bäst i världen nästan. Här har jag ju min chans att bli världsbäst på en sport.

Det hade jag bestämt mig för. Då började jag träna som en galning till jag var 22 år kanske. Jag kom ner till 0 i handikapp med 10 000 olika svingtankar. Jag styrde kroppen så hårt och gjorde alla de här felen. Därför har jag så himla mycket lättare att förstå eleverna.

När jag var 19 gick jag en junior-tränarutbildning. Vid 22 började jag jobba heltid med golf och gick den högre PGA-tränarutbildningen.  Min första klubb var Tyresö. Där jobbade jag i 12 år. Sen flyttade jag till Österhaninge och var där i nästan tio år. Sedan blev de två år på Sparren och nu är det tredje året på Ingarö Golfklubb.”

Instagram & YouTube: Ingaro_golf_academy

Facebook: Daniel Ström

Tiktok: @D.golfcoach

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Bo Bengtsson, SGF: ”Vi välkomnar en fördjupad utredning”

Svenska Golfförbundet ser positivt på att Konkurrensverket går vidare med en fördjupad gra…