Hem Banor & klubbar Har tjänat 10 miljoner kronor på fem år – nu investerar golfklubben i banorna

Har tjänat 10 miljoner kronor på fem år – nu investerar golfklubben i banorna

På fem år har Ingarö Golfklubb lyckats samla ihop cirka 10 miljoner kronor – och dessa ska nu användas för att göra golfanläggningen bättre.

– Vi har haft en otroligt positiv utveckling sedan 2020 när pandemin kom. Sedan har vi lyckats behålla det trycket, berättar Pelle Sättare som är klubbchef på Ingarö sedan tre år tillbaka.

Han berättar att det aldrig har spelats fler golfrundor på Ingarö än under 2024. Jämför man med 2019, året innan pandemin bröt ut, så spelades det förra året nästan dubbelt så många golfrundor på Ingarö.

– Och vi hade faktiskt mer spel 2024 än under pandemiåret. Så vi har verkligen lyckats. Vi fick inte bara en boost under pandemin utan vi har lyckats förvalta uppgången hela vägen. Det är anledningen till att vi kunnat stärka kassan under de här fem åren. 

Hur har ni gjort för att åstadkomma det? 

– Vi har jobbat fokuserat och målmedvetet mot ett antal tydliga, övergripande mål: En attraktiv golfanläggning, hög servicenivå, trevligt bemötande och tydlig kommunikation. Vi har jobbat stringent mot de här målen utan att tappa fokus. 

Pelle understryker att särskilt den höga målsättningen när det gäller information och kommunikationen har varit viktigt.

– Bra kommunikation skapar kunskap och förtroende hos medlemmarna. Medlemmarnas förtroendet är en nyckel till utveckling vilket gör att man kan få igenom den typen av beslut som vi tog om masterplanen.

Masterplanen togs fram av Pierre Fulke, och presenterades för medlemmarna på ett extra årsmöte 2023. Men dagens fördelaktiga läge för klubben har grundlagts under lång tid. Pelle menar att även förbättringarna av skogsbanan som gjordes inför 2020 har bidragit till att klubben vuxit i popularitet.

– Klubben har gjort en fantastisk resa de senaste tio åren när det gäller att anpassa anläggningen till marknaden. Det har, i kombination med det arbete vi gör i dag, burit frukt.

Pelle Sättare kom till Ingarö från Vasatorp utanför Helsingborg, där han arbetade i fyra år. Under hans tid på Ingarö har klubben tagit över driften av reception, shop och range, för att få kontroll över klubbens intäktsflöden.

Tanken på en utvecklingsplan dök upp 2020.

– Ingarö har ju historiskt kämpat med att klubbens banor inte varit så beryktade. Men när trycket kom 2020 och allt började gå åt rätt håll kände klubben att det var dags att titta på vad man kunde göra ytterligare för att utveckla anläggningen. 

När Pelle Sättare anslöt till klubben pågick en diskussion om vilken banarkitekt som skulle kunna vara lämplig att förverkliga klubbens ambitioner. Då hade klubben haft en förhandsdialog med Pierre Fulke.

– Jag hade jobbat med andra banarkitekter tidigare men min bedömning var att Pierre var väldigt bra för Ingarö. Min känsla då – som har bekräftats nu – är att jag tycker att Pierre är väldigt duktig på att skapa en helhetskänsla. Han har blivit en del av klubbens process. Det har känts väldigt lyckosamt så här långt. Pierre tittar på ett väldigt varsamt sätt hur vi ska utveckla upplevelsen.

– Det är inte så att han säger att vi ska riva upp och bygga om allting. Han har även ett ekonomiskt perspektiv på förändringarna. Vad är rimligt att göra för att få den effekt vi vill ha? Där tycker jag vi har ett väldigt fint samarbete. 

Driving range och övningsområden har byggts om. Nu väntar arbete på banorna: Foto: Ingarö Golfklubb.

Arbetet började med att bygga om driving range och träningsområde. Bland annat har man fått nya målgreener. Arbetet fortsätter till hösten och kommer att pågå under tre år. Planen är att ytterligare förstärka övningsområdena och att bygga om ett greenområde i anslutning till övningsområdet.

– Det ska utföras en del arbete på de första hålen på skogsbanan, som implementerar  Pierre’s designkoncept på banans första del. Sedan tar vi det undan för undan.

Ambitionen är att kunna genomföra förändringarna på ett sätt som stör spelet så lite som möjligt.

– Det är väldigt jobbigt att stänga banan helt och hållet, säger Pelle. Ambitionen är att hålla i gång verksamheten. Därför väljer vi att göra det på det här sättet. Vi har egentligen inte så bråttom, men det får inte gå för långsamt heller. Medlemmarna måste ju se att vi är på väg mot den här drömmen som vi ändå har visualiserat någonstans där framme.

När du säger Pierre’s designkoncept – kan du beskriva det? 

– Ja, det handlar inte om någon big bang. Pierre menar att vår banchef Craig Koch har varit fantastiskt duktig genom åren när vi med egen personal har byggt om vissa greener. Det är väldigt god kvalitet på greener och greenuppbyggnad. Pierre behåller i mångt och mycket greener och greenytor men han går in och skapar en förstärkt form och design på hålen layoutmässigt, med bunkrar på rätt ställen som hjälper ögat att visualisera hålet på ett bättre sätt. Det är egentligen estetik det handlar om. Skogsbanan ligger i skärgårdsnatur, väldigt vackert insprängd bland berghällar och tallar. Pierre använder naturen och förstärker intrycken. 

Vilken av banorna är den primära?

– Vi hade en utmaning fram till den senaste egna ombyggnaden av skogsbanan. Den återöppnade 2020. Fram tills dess var Ängsbanan absolut den mest populära att spela. I dag är det ungefär 50-50. Medlemmarna spelar lika mycket på båda banorna. När vi började resonera om det här med Pierre så kände vi alla att skogsbanan är den banan som har en potential. Om vi gör saker rätt kan vi vässa Ingarö Golfklubbs varumärke ytterligare. 

– Ängsbanan anlades 1962. Det är en fantastiskt trevlig bana i dalgången här. När du hålar ut på hål 4 är du nere i småbåtshamnen och spelar. Det är en otroligt charmig bana med en helt annan karaktär än Skogsbanan som är insprängd mellan berghällar och skärgårdsnatur. Men jag skulle nog säga att båda banorna är lika uppskattade av medlemmarna idag. Skogsbanan är den som har potential att – rätt hanterad! – bli en upplevelse som kan locka golfare i Stockholmsregionen. En bana som man vill spela en gång om året. Det är väl därför vi valde att först och främst jobba med Skogsbanan i masterplanen och ta Ängsbanan i lugn och ro i nästa steg. 

Ängsbanan genomgick en renovering så sent som 2010-2012 med hjälp av Peter Chamberlain.

– Så den har ju fått en riktig ansiktslyftning av alla greenområden.

Ni har inga ambitioner utöver att vara en trevlig medlemsklubb?

– Nej, vi lägger mycket fokus på den sociala delen. Familjeklubb låter kanske lite svårdefinierat men klubben har genom åren haft en väldigt solid klubbkänsla. Medlemmar i Ingarö har genom åren alltid trivts väldigt bra i sin klubb. Det är de värdena vi försöker ta med oss. De har byggts upp under många år och det jobbar vi vidare på. Mycket bygger på den här sociala gemenskapen, den fina känslan. 

– Nu kan vi, tack vare god ekonomi, utveckla värdet i upplevelsen ytterligare utan att medlemmarna behöver skjuta in några pengar. Och det är viktigt. Det är svårt i dagens läge att be medlemmarna om pengar för sånt här. Det är nästan en förutsättning i dag.Vi har ingen stark ägare. Ingarö är en förening och vi har ingen ambition att konkurrera med de här kapitalstarka, namnkunniga anläggningarna. Vi ska vara golfklubb som gemene man gärna åker till för att det är väldigt trevligt här och för att vi har roliga banor att spela. 

Ni drömmer inte om att få stora tävlingar?

– Nej, inte direkt. Vi arrangerar ju en del tävlingar på distrikts- och förbundsnivå. Nationellt seriespel och juniortävlingar på svenska juniortoren. Men vi umgås inte alls med tankarna om att ha några större tävlingar. Vi har inga långa banor men vi har fantastiska banor för att möta medelgolfaren och den breda golfpubliken. Vilket ju är de flesta om man ska vara ärlig. Så vi fokuserar på att vara en fin upplevelse i Stockholms skärgård. Det är ju rätt unikt att ha 36 hål här ute. •

Karriär: Pelle Sättare

Österåker Golfklubb, 9 år. 

Vd på Troxhammar Golf, 12 år:
»Jag var pappa till 12-hålsbanan där. Det var en fantastisk resa. Mitt första vd-jobb.«

Vd på Fågelbro

Vd på Kallfors och Vidbynäs:
»Jag var vd när vi slog ihop verksamheterna och bildade Golf South Stockholm.»

Rådgivare på Svenska Golfförbundet:
»Jag hade hand om hela Norr- och Västerbotten, stora delar av Skåne och hela Gotlands distrikt.« 

Vd och klubbchef på Vasatorps Golfklubb:
»När Vasatorp frågade om jag var intresserad tänkte jag att Sveriges största klubb, den utmaningen kan jag inte tacka nej till. Så vi flyttade ner till Helsingborg, min fru och jag. Vi sa när vi flyttade ner att 5 år är nog lagom. Det blev 4 år av olika skäl. Men det var också en fantastisk resa.«

Vd och klubbchef på Ingarö Golfklubb:
»Det var ett par klubbar norr om stan som behövde lite hjälp men så dök Ingarö upp. Och då tyckte jag att Ingarö var mest spännande.«

»Det är nyttigt att våga byta ibland«

»Jag har en lång erfarenhet och har dessutom varit på många olika klubbar. Många som har jobbat länge i branschen har ju suttit på samma klubb hela tiden. Jag tror det är nyttigt att våga byta ibland så att du får se lite nytt. Och jag har jobbat på olika typer av klubbar. Kallfors och Vidbynäs är ju helt privatägna. Troxammar och Österåker var de två första klubbarna som startades som aktiebolag men det var medlemmarna som sköt in emissionskapitalet som delägare. Fågelbro är en helt ideell förening som hyr anläggningen av ägaren. Vasatorp är en traditionell klubb med ett driftbolag. Ingarö är lite mitt emellan. Det är en förening men med ett publikt aktiebolag där medlemmarna faktiskt äger aktier i bolaget. Till skillnad från Vasatorp där klubben äger hela bolaget. Jo, jag har jobbat i alla typer av verksamheter och det är rätt häftigt. Det är jag nog nästan ensam om. Och jag tycker fortfarande det är lika roligt att gå upp varje morgon för att åka till jobbet och möta alla människor.. Oavsett om det är lördag, söndag eller vardag. Den här passionen för att möta människorna är nog det som gör att man tycker det är så kul fortfarande. Annars hade man nog inte orkat.«

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Troon listar 5 nyckelfaktorer för framtidens golfbaneskötsel

Framtidens golfbaneskötsel bygger på en kombination av beprövade metoder, hårt arbete och …