Hem Banor & klubbar Golfklubben vill ha rent vatten – kommunen säger nej

Golfklubben vill ha rent vatten – kommunen säger nej

Trebo Golfbana bevattnas i dag med förorenat vatten från två diken. Golfklubben har föreslagit två lösningar för att förbättra vattenkvaliteten, men både kommunen och Sandviken Energi säger nej till att finansiera åtgärderna.

Golfbanan i Trebo har funnits sedan 1990-talet och har alltid använt vatten från två närliggande diken för bevattning. Men enligt Björn Raumer, som är ordförande i SAIK Golf, är vattnet förorenat och påverkar gräsets tillväxt negativt.

– Dikena består av dagvatten från omkringliggande gator, och är förorenade av olja, partiklar från asfalt och annat som droppar från bilar, säger han till Gefle Dagblad.

Dammar

För att lösa problemet har klubben föreslagit att sedimenteringsdammar byggs på området. I dessa sjunker föroreningar sjunka till botten medan det renare ytvattnet används till bevattning. Kostnaden beräknas till mellan en och två miljoner kronor, men Sandvikens kommun har sagt nej till att finansiera projektet.

– Kommunen menar att det kostar för mycket och hävdar att det bara är grundvatten i dikena. Men grundvattnet ligger på ungefär fyra meters djup, medan dikena är 1,5 meter djupa, säger Raumer.

Foto: SAIK Golf

Som ett alternativ har klubben också föreslagit att använda renat avloppsvatten från det närliggande reningsverket, en lösning som framgångsrikt använts av bland annat Emmaboda Golfklubb. Där belönades projektet med årets natur- och miljöpris 2022. En liknande investering i Trebo skulle kosta omkring 1,8 miljoner kronor och innebära att vattnet kunde användas både för bevattning och som naturlig gödning.

Avvisas

Även detta förslag avvisas av kommunen och Sandviken Energi. Thomas Nyberg, affärsområdeschef för Vatten på Sandviken Energi, förklarar beslutet:

– Vi är positiva till hållbara vattenlösningar, men som VA-huvudman kan vi inte finansiera projektet eftersom det skulle innebära att våra vattenkunder får stå för kostnaderna, säger han till Gefle Dagblad.

Han menar också att miljöeffekten av projektet skulle bli relativt liten, då golfbanans behov av 30 000 kubikmeter vatten per år utgör en liten andel av de tre miljoner kubikmeter som reningsverket hanterar årligen.

Se miljövinsten!

Björn Raumer ifrågasätter den bedömningen. Han hävdar att golfbanan behöver 40 000 kubikmeter vatten årligen. Ytterligare mängder kan användas för bevattning av odlingsmarker och kommunens grönområden.

– De borde se miljövinsten och inte bara räkna allting i kronor och ören, säger han.

Trots kommunens nej fortsätter klubben att söka lösningar för att förbättra bevattningen och göra golfbanan mer hållbar för framtiden.

(Källa: Gefle Dagblad)

Läs fler relaterade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Kolla också

Han är Sveriges enda CCM-meriterade klubbchef: »Den stoltaste stunden i min karriär«

Paul Youngman, vd på Wermdö Golf & Country Club, är Sveriges enda klubbchef med titeln…