Hem Opinion Funktionsrätt Stockholms stad kräver att SGF slutar använda ordet “handicap”

Funktionsrätt Stockholms stad kräver att SGF slutar använda ordet “handicap”

1

Inom en rad områden har det på senare år skett ett konstruktivt och viktigt arbete för att minimera risken för att människor diskrimineras och stigmatiseras i onödan. Det arbetet har inneburit en rad förändringar till det bättre. Även inom idrottssektorn har det tagits stora kliv framåt i arbetet mot rasism, sexism och funkofobi – framför allt inom de stora folkliga sporterna som fotboll, ishockey och varpa. 

Golfen har dock, kanske tack vare sin stämpel av att vara en idrott för de bättre bemedlade, lyckats hamna lite utanför fokus. Men inte nu längre!

Funktionsrätt Stockholms stad kräver idag att Golfförbundet tar sin roll på allvar som en viktig samhällsaktör. Vi kräver till att börja med att man omedelbart tar bort ordet ”handicap” helt och hållet från sin ”sport”.

Vidare kräver vi att förbundet förbehållslöst ber om ursäkt till alla de funktionshindrade som utan sin egen vetskap kränkts genom årtiondena. Ordet handikapp har spelat ut sin roll för länge sedan. Det är ett i grunden funkofobiskt synsätt och utpekande när det förknippas med något negativt. Idrott och sport ska vara roligt, lustfyllt och till för alla. Resultatvarierad kan därför vara ett bättre begrepp. 

– Det vore ett stort steg om även Sveriges permobil-tätaste sport kunde skärpa upp sitt språk och sluta kränka folk, säger Funktionsrätt Stockholms stads talesperson Eva Zahdu.

Läs fler relaterade artiklar
Läs mer av Golfbranschen
Ladda fler i Opinion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.